Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Idén sem lesz karnevál Rióban

Létrehozva:

Fotó: Mauro Pimentel / AFP

A koronavírus-fertőzések emelkedő száma miatt idén sem rendezik meg Rio de Janeiróban a hagyományos karneváli utcai felvonulást – jelentette be kedden a város polgármestere.

Eduardo Paes a közösségi médiában élő közvetítésben számolt be a döntésről, amely a karneválon fellépők képviselőivel való tanácskozás után született. Mint mondta, Rio De Janeiro híres-neves karneválját – amely minden évben ingyenes a részvétel – már tavaly sem tudták megtartani a koronavírus miatt. 

A karnevált általában február 25. és március 2. között rendezik meg, a korábbi tervek szerint több mint 500 ingyenes utcai felvonulást tartottak volna. Bár az utcai parádé idén is elmarad, a riói szambaiskolák szokásos versenyét, a nagy szenvedélyeket kiváltó táncversenyt a város Sambódromo karneválstadionjában megrendezik a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartásával.

Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon. Az Azori-, a Madeira- és a Zöld-foki-szigetekről érkezett portugál gyarmatosítók aligha láthatták előre, amikor először tartottak karnevált Rióban, hogy ünnepük majd három évszázaddal később globális kisugárzású, allegorikus eseménnyé növi ki magát. A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága.  A riói karnevál a világ legnagyobb szabadtéri partija, évente több millió látogatót vonz. Rio de Janeirón kívül más brazíliai városokban is törölték a karneváli utcai parádékat. Sao Paulóban valószínűleg a Forma-1-es versenypályán rendezik meg a város utcái helyett. A legutóbbi – 2020-as – karneváli felvonulás hárommillió embert vonzott.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink