Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Százak hunytak el a brazil börtönökben

Létrehozva:

Hozzátartozók várakoznak egy brazíliai börtön előtt | Fotó: AFP / Mauro Pimetel

Az egyébként is túlzsúfolt brazil büntetés-végrehajtási intézetekben sokat romlottak az állapotok a koronavírus-járvány kitörése óta.

Egy vizsgálati jelentés szerint a közelmúltban előfordult, hogy a rabok túlnyomó többsége a Covid-19-re jellemző tüneteket mutatott.

Mintegy 450 rab és fegyőr hunyt el a koronavírus-járvány kitörése óta a túlzsúfolt brazil börtönökben – közölte a G1 brazil hírportál. 

A Globo brazil médiacsoport, a Sao Paulo egyetem és a Közbiztonsági Fórum nevű agytröszt hétfőn közzétett összesítése szerint a latin-amerikai ország büntetésvégrehajtási intézetei a járvány ellenére továbbra is túlzsúfoltak. Jelenleg mintegy 688 ezer fegyenc van rácsok mögött, míg számuk tavaly 710 ezer volt.

A G1 által 2014 óta közzétett összesítések kezdete óta ez volt az első eset, hogy csökkent a rabok száma az ország börtöneiben, amelyek teljes kapacitása mindössze 441 ezer fő.

A járvánnyal tovább romlottak az állapotok ezekben a létesítményekben. “Voltak idők, amikor a rabok túlnyomó többsége a Covid-19-re jellemző tüneteket mutatott” – közölte a G1 hírportál egy vizsgálati jelentésre hivatkozva. Hozzátette, hogy a betegek nem kaptak orvosi ellátást, illetve csak fájdalomcsillapító gyógyszerekkel látták el őket.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozó, 212 millió lakosú Brazíliában a járvány kezdete óta 15,6 millió fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 436 537 halálesetet regisztráltak. A fertőzöttek számát tekintve Brazília a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, a halálesetek számát tekintve pedig második az Egyesült Államok után globális összevetésben.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink