Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ezúttal hang is érkezett a Marsról

Létrehozva:

Fotó: NASA / JPL-Caltech

Ismét történelmi mérföldkövet lépett át a NASA legújabb marsi küldetése – olvasható a csillagászat.hu oldalon.

A Perseverance marsjáró két mikrofonjának egyikét a helikopter felé fordította, és sikeresen felvette április 30-i, negyedik repülési tesztjének zaját. 

A portál arról számolt be, hogy a hangfelvételt a rover SuperCam lézeres eszközének mikrofonja készítette, ami tudományos célt szolgál: a lézer az érdekes kőzetek kis darabját elpárologtatva, majd a keletkező gőzt spektrométerrel vizsgálva állapítja meg a célpont kémiai összetételét. A mikrofon ezen lézernyalábok becsapódásainak hangját rögzíti, amely a céltárgy fizikai tulajdonságairól árulkodik, de például a marsi szelet is képes rögzíteni. 

A repülés idején a Perseverance mintegy 80 méter távol állt a helikoptertől, így nem volt biztos, hogy sikerül rögzíteni az Ingenuity hangjait, amiket utómunkával tették könnyebben hallhatóvá: a helikopter lapátjainak 84 hertzes zúgását elkülönítve, a 80 hertz alatti és 90 hertz feletti frekvenciákat elhalkítva erősítették fel. Némely frekvencia hangsávját el is távolították, hogy jobban hallható legyen a helikopter. 

Az Ingenuity egyébként új helyre költözött, ötödik útjával elköszönve a Wright Brothers Field nevet viselő, első marsi otthonától. Május 7-én 129 métert repült déli irányba, majd 108 másodpercig tartó útja után ereszkedett le új leszállóhelyére. Most türelmesen várja az irányítóközpont új utasításait. A Perseverance is hamarosan délnek veszi az irányt, ahol megkezdi tudományos tevékenységét, valamint mintákat is fog gyűjteni. A rover csapatának rövidtávú tervei közt szerepel, hogy a kommunikáció fenntartásának érdekében ne kerüljön a helikopter és a marsjáró túl messze egymástól.

Az Ingenuity úgy folytatja repüléseit, hogy közben ne hátráltassa a rover működését sem. Az elkövetkező hetekben várhatóan fel fog még néhányszor emelkedni, aztán értékelik az addig összegyűjtött tapasztalatokat, áttekintik, hogy áll a küldetés. Az Ingenuity eredeti terveit már teljesítették, következő lépésként igyekeznek minél többet tanulni arról, hogyan is érdemes repülni egy távoli égitesten.

csillagaszat.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink