Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Medvedcsuk nemzetközi segítséget kér

Létrehozva:

Fotó: AFP / Sergei Supinsky

A hazaárulással vádolt ukrajnai ellenzéki politikus szerint megpróbálják elnyomni őt és pártját.

Az ukrajnai Ellenzéki Platform – Életért párt, a hazaárulás vádjával bíróság elé állított Viktor Medvedcsuk pártja azzal a felhívással fordult hétfőn több nemzetközi szervezethez és magához Oroszországhoz is, hogy ítéljék el Volodimir Zelenszkij elnök politikai rendszerét, amiért körmönfont intézkedésekkel megpróbálja elnyomni az ellenzéket.

Renat Kuzmin, az  Ellenzéki Platform – Életért (OPZS) képviselője a Telegramon közzétett bejegyzésében felhívja az Európai Unió és az Európa Tanács tagországainak, befolyásos nemzetközi szervezetek vezetőinek, továbbá a G7-országok nagyköveteinek figyelmét arra, hogy – mint fogalmaz – „az ukrajnai politikai rendszer már régóta sutba dobta a jogi normákat, a másként gondolkodók tömeges üldözőjévé vált”.

Kuzmin szerint a hivatalos kijevi politika a Donyec-medencei konfliktusra kizárólag Oroszország agressziójának az eredményeként tekint, az OPZS viszont úgy tartja, hogy ez a viszály nagyrészt az ukrán hatalom belpolitikájának következménye. „A hivatalos propaganda háborús hisztériát gerjeszt, arra uszít, hogy háborús idők törvényei szerint, vagyis vizsgálat és bírósági tárgyalás nélkül számoljanak le az ellenzékkel” – hangsúlyozta a képviselő.

A bejegyzés címzettjeit arra figyelmezteti, hogy a mai ukrán vezetés lényegében „játszadozik” a Nyugattal, vagyis miközben az unió zászlaját lengeti, azt követeli az EU-tól és a NATO-tól, hogy tartsák fenn az Oroszország elleni – az európai országok gazdasága számára hátrányos – szankciókat, s számos nemzetközi kérdésben mondjanak le az együttműködésről Moszkvával.

Kuzmin szerint maga Kijev vált a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolatok rendezésének a gátjává. Eközben azonban – mint írja az OPZS képviselője – a Zelenszkij-kormányzat több képviselője, akárcsak a hozzá közel álló oligarchák továbbra is üzletelnek Oroszországgal, hasznot húznak abból, hogy az orosz gáz ukrán területen halad át. Vagyis Kuzmin szerint az „Oroszországgal folytatott háború” Kijev számára nem más, mint szemfényvesztés, amely elleplezi a versenytársak kiiktatását, s amely a Nyugatot rá akarja kényszeríteni, hogy szemet hunyjon a korrupt rendszer, a reformok elakadása és egész iparágaknak a Zelenszkijhez közel álló üzletemberek általi monopolizálása felett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink