Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bíróság elé vinnék Bolsonarót

Létrehozva:

Fekete kereszteket festettek a brazil zászlóra a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére egy tüntetésen Brazíliavárosban 2020. május 20-án. A tüntetők Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései ellen tiltakoztak. | Fotó: MTI / EPA / EFE / Joedson Alves

A brazil szenátus egyik bizottsága kedden azt javasolta, hogy Jair Bolsonaro elnök ellen induljon bűnvádi eljárás a világon a második legmagasabb mértékű Covid-halálozással kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt.

A 7:4 arányú szavazás egy hat hónapos bizottsági vizsgálat végső pontja volt, amely a kormány a járványkezelését vizsgálta. A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé, és ezzel tegyék felelőssé őt a Brazíliában történt több mint 600 ezer koronavírus okozta haláleset közül sokért – írja az MTI.

Az elnök tagadta a vádakat. Most a döntés, hogy a legtöbb vádat benyújtják-e, Augusto Aras főügyészre hárul, aki Bolsonaro kinevezettje, és akiről széles körben úgy vélik, hogy védelmezi őt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, hogy szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek.

Függetlenül attól, hogy vádat emelnek-e, a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége – nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt.

A járvány kezdete óta Bolsonaro akadályozta a helyi vezetők által a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítéseit, mondván, hogy a gazdaságnak tovább kell működnie, hogy a szegények ne szenvedjenek még nagyobb nélkülözést. Emellett kitartóan kiállt egy malária elleni gyógyszer mellett, jóval azután, hogy széles körű tesztek kimutatták, hogy az nem hatékony a koronavírus ellen, tömeggyűléseket tartott, ahol maszkok nélkül jelent meg, és kétségeket ébresztett a védőoltásokkal kapcsolatban.

Bolsonaro azzal, hogy ragaszkodott a malária elleni hidroxiklorokin gyógyszerrel való kezeléshez, erősen közreműködött a koronavírus elterjedéséhez az országban. Ennek következtében a fő felelős a szövetségi kormány által a járvány során elkövetett hibákért – írták.

Legnépszerűbb cikkeink