Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Brazília elnöke Budapestre látogatott

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor fogadta Budapesten Jair Bolsonaro brazil államfőt, akivel a találkozó után közös sajtónyilatkozatot adtak ki, főleg identitáspolitikai kérdésekről, kevés konkrétummal. 

Mindkét politikus a nyilatkozatban olyan kérdéseket feszengetett, amelyek segítségével identitást tudtak építeni: például a migráció, az üldözött keresztények támogatása, a családokat érő “támadások” kivédése, a szabadkereskedelem melletti elköteleződés, valamint a haderőfejlesztés.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak evidens érdeke, hogy szoros együttműködést ápoljon Brazíliával, a két ország a globális kihívások tekintetében azonos a megközelítést alkalmaz. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy meg fogják akadályozni, hogy Magyarországra nézve kötelező migrációs szabályok jöjjenek létre, hogy a családokat, vagy a keresztényeket támadják. A brazil elnökkel megállapodást írtak alá, hogy az Afrikában élő üldözött keresztény közösségeknek közösen segítenek. 

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak létkérdés a szabadkereskedelem; megállapodtak, hogy „Brazília nyitva áll, hogy magyar befektetéseket fogadjon és megállapodtak, abban is hogy a hadiipari együttműködés útját szélesítik.

Jair Bolsonaro Brazília „kis nagytestvérének” nevezte Magyarországot. Az elnök hasznosnak ítélte a tárgyalást, amelyen az együttműködési nyilatkozatok mellett az orosz-ukrán konfliktus is szóba került. Jair Bolsonaro hangsúlyozta, hogy a háború senkinek sem érdeke, azon mindenki csak veszíthet. Arról is beszélt, hogy Amazónia kérdésében sokszor torz kép jut el a világba az országáról, amely az esőerdők pusztítójaként állítja be Brazíliát. 

A brazil kormánnyal bővült a Hungary Helps Program nemzetközi együttműködői köre. A felek megállapodást írtak alá az együttműködésről a honvédelem, a humanitárius tevékenység és a vízgazdálkodás területén.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink