Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A sakk legyen az „ötödik elem” az öttusában?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Kállai Gábor sakknagymester levélben fordult a Nemzetközi Sakkszövetséghez.

Arra kéri a szervezetet: indítson népszerűsítő kampányt annak érdekében, hogy a sakk legyen az ötödik sportág helyett az öttusában a lovaglás megüresedő helyén.

„Talán sokan abszurdnak tartják ezt az ötletet, de ha megnézzük, hogy milyen alapvető változásokon ment keresztül az újkori olimpia programja és egyébként maga az öttusa is, akkor látszik, hogy ezeket a folyamatokat egyetlen tényező motiválta: minél több emberhez eljutni. Ha a FIDE, amelynek több mint 180 ország a tagja, be tudja bizonyítani, hogy a sakk az egyik legnépszerűbb sportág, akkor esély nyílhat, hogy a történelmi gyökerű öttusa része legyen, hiszen a hét lovagi erény egyike” – nyilatkozta a nagymester.

A volt szövetségi kapitány elgondolásának alapja, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) több százmillió támogatót szerezzen az elképzeléshez, majd forduljon a Nemzetközi Öttusa Szövetséghez (UIPM) a javaslattal.

„A lovaglásnak minden bizonnyal mennie kell, ezért máris megkezdődött az ötletelés, hogy melyik sportág léphet a helyére. Voltak, akik a kerékpározást javasolták, de ekkor az öttusa legfeljebb a triatlon kibővített változata lehetne. Mások szerint a dartsot kellene felvenni az öt sportág programjába, azonban egy kocsmai eredetű sport sokak tetszését nem nyerné el. Mizsér Attila, magyar olimpiai öttusabajnok felvetette, hogy akár a fiatalok körében népszerű esport is lehetne az új sportág. Az öttusa világát illetően az újító gondolatok a változás irányába mutatnak. Az ötletekben, gondolatokban egyvalami közös. Az úszás, a lövészet, a vívás és a futás mellett az új ötödik sportágnak az öttusa sport egészét erősítenie kell. Ez csak úgy lehetséges, ha az új sportág igazságos, történelmi gyökerű, társadalmilag rangos és rendkívül népszerű.” – írta levelében Kállai, aki szerint „az Ötödik Sportágnak társadalmilag rangosnak és rendkívül népszerűnek kell lenni. Márpedig ez a leírás leginkább a sakksportra illik”.

Annyit azért talán érdemes hozzátennünk, hogy az öttusa jó ideje küzd már azért, hogy például a televízióban jól közvetíthető sport legyen, ezen például aligha segítene a sakk, mint „ötödik elem”, és a játszmák hossza miatt a versenyek technikai lebonyolítását sem könnyítené meg.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink