Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Vesztésre áll Magyarország

Létrehozva:

Varga Judit | Fotó: MTI / EPA / AFP Pool / John Thys

Azt javasolja az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki állásfoglalása, hogy utasítsák el a Magyarország és Lengyelország által indított keresetet, amiben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát.

Campos Sánchez-Bordona jogi főtanácsnok indítványa szerint a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogi kereteinek, és tisztázottak a mechanizmus elindításának feltételei. A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét. Magyarország és Lengyelország még márciusban támadta meg az EU Bíróságán a mechanizmusról szóló rendeletet. Korábban arról írtunk, hogy a főtanácsnok jogi szakvéleménye ugyan még nem jelenti azt, hogy így is fog dönteni majd az eljárás végén a luxembourgi bíróság, de általában a testület azzal megegyező döntést hoz. A főtanácsnoki indítvány már előrevetíti, hogyan dönthet majd az Európai Unió Bírósága januárban a jogállamisági mechanizmusról, amelynek érvényesítése vagy elsúlytalanítása az EU-t összetartó jogi konszenzus erőpróbája lesz.

Varga Judit szerint ez csak egy vélemény. A magyar igazságügyi miniszter szerint a kormány bízik abban, hogy az EU Bírósága „kizárólag a jogi érvekre és a józan észre” alapozza majd az ítéletét, és megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót. 

PH / Telex

Legnépszerűbb cikkeink