Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

EU: Elindul a jogállamisági mechanizmus

Létrehozva:

URSULA VON DER LEYEN AZ EURÓPAI PARLAMENT PLENÁRIS ÜLÉSÉN | FOTÓ: FREDERICK FLORIN – AFP

A jogállamisági mechanizmus elindításáról értesítette Magyarországot kedden az Európai Bizottság. Az uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő mechanizmust korrupciógyanú és közbeszerzési problémák miatt indítja el a Bizottság.

A folyamat elindításáról Magyarországnak küldött hivatalos értesítésről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke számolt be kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. 

A mechanizmust olyan esetekben alkalmazhatják, amikor nagy esély van arra, hogy egy tagállam a jogállamiság megsértésére használja fel az uniós pénzeket. Von der Leyen megerősítette, hogy a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy válaszoljon a bizottság aggályaira, amely válaszokat a testület elemezte. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést” – szögezte le.

Johannes Hahn, az EB költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa a Tiroler Tageszeitung hétfőn megjelent cikkében kifejtette, hogy az EP már régóta szorgalmazza, hogy alkalmazzák a mechanizmust Lengyelország és Magyarország ellen, eddig azonban nem történt semmi. Miután az EB februárban elutasította Magyarország és Lengyelország jogállamisági mechanizmus elleni panaszát, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállamok ellen, ami végső soron az uniós támogatások csökkentését jelentheti.

Ursula von der Leyen szerint „Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma”. A Bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk. „Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren”, tette világossá a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Von der Leyen keddi nyilatkozatára az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált, hogy Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel.

Az Európai Unió bejelentése után a Budapesti Értéktőzsdén egyszerre kezdett esni a Mol, a Richter és az OTP árfolyama, jelentős mínuszokat felhalmozva.

MTI / 168

Legnépszerűbb cikkeink