Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Izrael már nem ad el kiberfegyvert Magyarországnak

Létrehozva:

Az izraeli NSO csoportnak otthont adó épület a Tel-Aviv melletti Herzliyában | Fotó: AFP / Jack Guez

A lehetséges ügyfelek száma 102-ről 37-re csökkent, hazánk nincs köztük. 

Az izraeli védelmi minisztérium szűkítette azon országok körét, ahová megfigyelésre és támadásra használható kiberfegyvereket adhatnak el izraeli cégek.

A Calcalist izraeli gazdasági lap által megszerzett listán a következők szerepelnek:

Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, India, Írország, Izland, Japán, Kanada, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland

Magyarország nem szerepel a listán – írja a Magyar Hang.

Az izraeli védelmi minisztérium azt nyilatkozta a lapnak, hogy folyamatosan felülvizsgálják a kibertermékek exportját. – Izrael csak olyan állami szerveknek engedélyezi a kibertermékek exportját, amelyek azt törvényes módon használják fel azért, hogy bűncselekményeket előzzenek meg és nyomozzanak ki, továbbá, hogy harcoljanak a terrorizmus ellen – mondták. Arra is kitértek, ha egy ország nem a megfelelő módon használta a terméket, megindítják a megfelelő eljárást.

A tudósítók szerint a lépés hátterében szövetséges országok felől érkező nyomás állhat. 

Hazánkban a nyáron robbantotta ki a Direkt36 az úgynevezett Pegasus-botrány, vagyis kiderült, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, felhasználták magyar tényfeltáró újságírók, a kormánnyal kritikus politikusok, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük ellen is. Legutóbb például az derült ki, mások mellett az Orbán Viktor repülőútjait figyelő pilóta telefonszáma is szerepelt a Pegasus-listán.

A Pegasus-ügy nemzetközileg többszörösen visszaütött Izraelre és a gyártó NSO-ra, az Apple például beperelte a céget, az Egyesült Államok pedig tiltólistára tette.

Legnépszerűbb cikkeink