Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mindkét mérkőzését elvesztette a magyar férfi teniszválogatott a Davis-kupa döntő torinói csoportmérkőzésein

Létrehozva:

Nagy Péter (b) és Marozsán Fábián a horvát Mate Pavic és Nikola Mektic ellen játszik a tenisz Davis-kupa torinói döntőjében, a D csoport második fordulójának Horvátország-Magyarország mérkőzésén 2021. november 28-án. A világelső horvát duó 7:6 (8-6), 6:2 arányban nyert. | Fotó: MTI / AP / Antonio Calanni

Nem jött össze a meglepetés, búcsúztak a tornától, amelynek egyik meglepetésembere Piros Zsombor volt, aki mindkét egyesét hatalmas bravúrral, papírformát borítva nyerte.

A magyar válogatott szombaton Ausztrália ellen kezdett a Pala Alpitourban. A csata nyitányán a 282. helyezett Piros Zsombor lépett pályára a 72. John Millman ellen, aki minden rutinját bedobta az első szettben, ám időnként ez is kevés volt. A játszma sok rontott ütést és öt bréket hozott, 5:4-nél a 22 éves magyar ismét elvesztette a szerváját, ami már a szettbe került.

A folytatásban is bőven akadtak pontatlan ütések mindkét oldalon, aztán a magyar játékos keze 5:4-nél nem remegett meg, és kiszerválta a játszmát.

A döntő szett három brékkel indult, majd 3:1 után Piros magabiztosan őrizte előnyét, sőt, 5:3-nál újra brékelt, ezzel a meccset.

A másik mérkőzésen mindkét csapat éljátékosa, a világranglistán 40. Fucsovics Márton és a 34. Alex de Minaur találkozott egymással. Ausztrál szempontból indult jobban a mérkőzés, de Minaur rögtön brékelt, csakhogy a 29 éves magyar stabil alapvonaljátékkal és néhány remek átemeléssel utolérte. Az ötödik brék végül ismét a fáradhatatlan De Minaurt hozta kedvezőbb helyzetbe, aki nagy nehezen kiszerválta szettet.

A folytatásban nagyot változott a meccs képe, Fucsovics egy fokozattal feljebb kapcsolt,  és bő negyedóra alatt 3:0-ra elhúzott és bár elpuskázta első két játszmalabdáját, a harmadikat viszont már kihasználta, ezzel egyenlített.

Az utolsó felvonás két brékkel indult, majd 5:5-nél az ausztrál került előnybe. A meccsért adogatott tehát, a mérkőzéslabdáját viszont kihagyta, és Fucsovics egyenlített. A mindent eldöntő rövidítésben 1-1 után De Minaur 5-1-re meglépett, innen pedig már nem volt visszaút a magyar számára.

A párosra Köves Gábor kapitány eredetileg Fucsovics és Marozsán Fábián duóját nevezte Alex Bolttal és John Peersszel szemben, azonban az első számú magyar játékos hosszúra nyúlt egyese miatt Piros Zsombor lett Marozsán partnere.

Az első szett 3:2-es ausztrál vezetésnél dőlt el, amikor Marozsán elvesztette az adogatását, az ellenfél pedig végigvitte előnyét, és megnyerte a játszmát.

A magyarok a folytatásban remekül állták a sarat rutinosabb riválisaikkal szemben, de az ausztrálok szerváival nemigen tudtak mit kezdeni. A játszmát lezáró rövidítés hallatlan izgalmakat hozott, Pirosék 4-1-re vezettek, majd öt szettlabdát is elszalasztottak, míg Bolték két meccslabdát puskáztak el. A tie-break a 24. labdamenetben dőlt el, Marozsán egy remek fonák kereszttel egyenlített. 

A döntő játszmában Marozsán adogatásánál hosszú idő után megint bréklabdához jutott az ellenfél, amit ki is használt, és már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést.

 

Még egy szoros vereség

A vasárnapi magyar-horvát mérkőzésen elsőként Marozsán Fábián és Nino Serdarusic lépett pályára. A világranglistán 359. magyar és 242. helyen álló ellenfele is stabil adogatójátékokkal kezdett, az első bréklabda az ellenfél előtt adódott. Ő élt is a lehetőséggel, majd nem sokkal később kiszerválta a játszmát.

A folytatásban a nézőtérről egy rezesbanda által is támogatott Serdarusic rontott kevesebbet, és a tavalyi magyar bajnok 3:3-nál elvesztette adogatását. Az ellenfél 5:3 után már nem ingott meg, és a hetedik ászával lezárta a mérkőzést.

A második összecsapáson Köves Gábor kapitány a szombaton lábsérülést szenvedett Fucsovics helyett az egy nappal korábbi egyesét megnyerő Piros Zsombort küldte pályára, akinek igencsak nagy falat jutott a 2014-ben US Open-bajnok, a világranglistán 30. Marin Cilic személyében.

A 22 éves magyar 3:0-nál iratkozott fel az eredményjelzőre, bréklabdáig egyszer sem jutott el ellenfele adogatásainál, aki 5:2-nél fogadóként nem tudott élni a játszmalabdájával, majd Piros váratlanul lebrékelte a horvát sztárt. Nemsokára azonban ő is elvesztette az adogatását, ami a szett végét jelentette.

A második felvonás első játékában Piros sérülése miatt ápolási szünet következett. A közjáték inkább Cilicet zavarta meg, akinek már nem annyira működtek a félelmetes szervái, miközben a magyar remekül tartotta játékban a labdát, s ennek jutalmaként másodszor is brékelte riválisát. Cilic ezúttal is rögtön visszavette az elvesztett szervát, majd 5:5-nél megint elbukta a sajátját, Piros pedig egy kiváló adogatójátékkal kiegyenlített.

A döntő játszmában Cilic könnyedén, Piros viszont küszködve hozta adogatásait, mígnem az erőn felül teljesítő magyar 1:3-as hátrányba került. Ellenfele azonban nem nyugodhatott meg, Piros újra brékelt (3:4), majd 5:4-nél már a meccsért adogatott, végül a hatodik mérkőzéslabdáját tudta kihasználni, második bravúrját bemutatva a Pala Alpitourban.

Köves Gábor kapitány az egyes után kis pihenőhöz jutott Marozsánt és Nagy Pétert küldte pályára a világ jelenlegi legjobb duója ellen. A balkezes Mate Pavic és a jobbkezes Nikola Mektic ebben az évben kilenc tornán győzött, például Wimbledonban és az olimpián is.

A találkozó hosszú és látványos labdamenetekkel indult mindkét páros eredményesen hárította a bréklabdákat, hatalmas röptecsaták zajlottak a hálónál, majd az izgalmas rövidítésben az ellenfél két játszmalabdát elszalasztott. A harmadiknál viszont Mektic egy jó testszervával lezárta a szettet.

A folytatás már jóval simábban alakult, a favorit horvátok 2:1-nél és 5:2-nél is brékeltek, így másfél óra alatt hozták a kötelezőt.

A 2005-ben és 2018-ban győztes horvátok a hétfői negyeddöntőben az E csoportban győztes olaszokkal szállnak szembe, a magyar válogatott pedig jövőre selejtezőt vív.

 

Davis-kupa, D-csoport, Torino

Horvátország–Ausztrália 3-0

Ausztrália–Magyarország 2-1

Horvátország-Magyarország 2-1

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 2 győzelem, 2. Ausztrália 1, 3. Magyarország 0.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink