Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Városi dzsungel az őserdők megmentéséért

Létrehozva:

Forrás: Annabel’s

Immár második éve egy hónapra trópusi esőerdőt varázsolnak egy londoni ház homlokzatára, hogy arra bíztassanak mindenkit, adakozzanak a brazíliai őserdők megmentésére.

Az összegyűjtött pénzből a One Tree Planted nemzetközi civil szervezet a világ legnagyobb „zöld folyosóját” telepíti az Amazonas mentén: 2023 márciusáig egy 2600 kilométeres sávban – ami a London és Moszkva között távolság – összesen egymillió fát szeretnének elültetni, hogy segítsenek visszaállítani a különleges élőflórát a fairtások által lecsupaszított Araguaia régióban.

Az Annabel’s a londoni Mayfair városrész egyik legelegánsabb elit klubja, épületébe 1936-os alapítása óta csak a klubtagok és vendégeik léphetnek be. Homlokzatát most újra egy hónapig három emelet magasan több hatalmas színes virág, arapapagáj és buja trópusi növényzet borítja, aminek még a környékbeliek is a csodájára járnak. Az installáció azonban nem csupán a tekinteteket akarja megragadni, valójában egy ökológiai válságra hívja fel a figyelmet.

Az Amazonas-i őserdő, amit gyakran a Föld tüdejének is hívnak, az Oxfordi Egyetem tudósai szerint a szárazföldön végbemenő fotoszintézis 34 százalékáért felelős, így nagyjából a világ oxigéntermelésének 16 százalékát adja. Mivel a klímaváltozást felgyorsító széndioxid-kibocsátás még most is egyre növekszik a földön, ez a közel 9,8 millió négyzetkilométernyi területet borító őserdő – ami önmagában a világ harmadik legnagyobb országa lehetne – egyre inkább felértékelődik. Csakhogy az elmúlt fél évszázadban fáinak legalább 17 százalékát kivágták, részben a faanyagért, részben pedig azért, hogy a helyére szójababot ültessenek és a földet szarvasmarha tartására használják. Mindez az esőerdők gazdag állatvilágát is veszélyezteti, így minden egyes új fa nekik is esély a túlélésre.

Csupán egy dolláros, azaz nagyjából 280 forintos adománnyal már bárki hozzájárulhat egy új fa telepítéséhez, ahogy a meghívott londoni hírességek és a klub tagjai tették az Annabel’s az Amazonasért jótékonysági esten. A hagyományt szeretnék jövőre is folytatni, hogy az egymillió fa elültetéséhez szükséges anyagi támogatás összejöjjön – írja a Secret London oldal.

Legnépszerűbb cikkeink