Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Előválasztás: Dobrev Klára vezet

Létrehozva:

Szerda késő este és csütörtök hajnalban is folytatódtak a körzetek eredményhirdetései az előválasztásról. Eddig összesen 50 körzet végeredményét közölték az Előválasztás Facebook oldalán, valamint az előválasztás2021.hu-n. A miniszterelnök-jelöltek versenyét eddig Dobrev Klára vezeti.

Budapest 1-es számú választókerületében Csárdi Antal (LMP, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, ÚK, ÚVNP) nyerte az előválasztást a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatásával induló Gelencsér Ferenccel szemben, előbbi 60, utóbbi 40 százalékot kapott.

Újbudán, vagyis Budapest 2-ben a Momentumos Orosz Anna és a DK-s Gy. Németh Erzsébet indult az előválasztáson, ahol szoros küzdelemre számíthattunk. Ez viszont elmaradt, ugyanis Orosz Anna a szavazatok csaknem 69 százalékát nyerte el, összesen 8445-en szavazták rá. A DK-s jelölt 3081 szavazatot kapott.

A főváros 3-as számú választókerületében a momentumos Hajnal Miklós győzedelmeskedett 5381 szvazattal, őt a DK-s Komáromi Zoltán követte 4803 szavazattal, az Új Világ Néppárt és az LMP jelöltje, Visi Piroska mindössze 1520 szavazattal lett harmadik.

Budapest négyes számú választókerületében, vagyis a II. kerületben a Párbeszédes Tordai Bence és a DK-s Kálmán Olga feszült egymásnak. Ez is az egyik olyan körzet volt, ahol szoros végeredményre lehetett számítani, viszont itt sem ez történt. Tordai Bence ugyanis a szavazatak picivel több mint 67 százalékát nyerte meg, ami összesen 6967 szavazatot jelentett számára. A DK politikusa ehhez képest csak 3425 szavazatott gyűjtött össze. 

Az 5. számú budapesti választókerületben a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok jelöltje, Oláh Lajos nyert 45,51 százalékkal, a momentumos Tompos Márton 37,94 százalékot, míg a Jobbik, az LMP, az ÚVNP és az MMM színeiben versenyző Beleznay Zsuzsanna 16,54 százalékot kapott.

Budapest 6. választókerületében összesen 4 jelölt indult: Jámbor András (Szikra Mozgalom), Csordás Anett (Momentum), Manhalter Dávid (DK) és a már Jobbik színeiben induló Demeter Márta. A szoros küzdelem a sok jelölt ellenére valamelyest itt is elmaradt, ugyanis Jámbor András a szavazatok csaknem 42 százalékával lett első, míg a második helyen végző Csordás Anett a szavazatok 25,47 százalékát zsebelte be. Manhalter 23,59 százalékkal a harmadik, Demeter Márta 9,35 százalékkal a negyedik lett.

Pécsett viszont szoros küzdelem alakult ki dr. Szakács László (DK) és Keresztes László Lóránt (LMP) között. A két jelölt közül végül a DK jelöltje kerekedett felül, csupán 188 szavazattal. A másik pécsi székhelyű választókörzetben Mellár Tamás (Párbeszéd) győzött a Momentumos Nemes Balázzsal szemben. 

Az eddigi legtöbb szavazatot a Pest megye 2-es választókerületében induló Szél Bernadett (Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd-MMM) kapta, ő 10 182 szavazattal lett első, ami 81,32%-ot jelent. Ellene Hegyesi Beátát indította a DK, a Liberálisok támogatásával, ő 2 339 (18,68 százalék) szavazatot kapott.

A csütörtök hajnali bejelentésekkel együtt is még mindig a DK miniszterelnök-jelöltje vezet az előválasztáson. Dobrev Klára 50 körzet végeredménye alapján a szavazatok 34 százalékát tudhatja magának, őt követi az MSZP, Párbeszéd és LMP miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, 29 százalékkal, a dobogó utolsó fokára pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter került, aki a szavazatok 21 százalékát kapta meg. Az eddig ismertetett budapesti körzetek mindegyikében Karácsony Gergely kapta a legtöbb szavazatot. A vidéki választókerületekben viszont Dobrev tarolt: 44 körzetből 40-ben ő kapta a legtöbb szavazatot, kettőben Karácsony, kettőben pedig Jakab Péter.

Az Előválasztás Facebook oldalán késő hajnalban közölték, hogy az eredmények közlését reggelig felfüggesztik, az OEVB és a szavazatszámlálók pedig reggel 9-től folytatják a munkát. A szavazatszámlálás lapzártánk idején is tart, a további eredményekről holnapi lapszámunkban olvashatnak.

ph/168.hu

(Kiemelt kép: MERÉSZ MÁRTON)

Legnépszerűbb cikkeink