Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Gazdasági értelemben meg vagyunk fojtva”

Létrehozva:

Kiss Ambrus egy korábbi háttérbeszélgetésen | Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

A főváros nehéz pénzügyi helyzete miatt arra kényszerült, hogy előleget vegyen fel az adószámlájáról.

Hasonlóan tett egy budapesti kerület is – jelentette ki Kiss Ambrus, költségvetési ügyekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes egy, a jövő szerdai Fővárosi Közgyűlés előtt tartott háttérbeszélgetésen.

 Szerinte erre azért volt szükség, mert a járványhelyzetre hivatkozva a kormány számos támogatást vont el a fővárostól, a kompenzációk pedig nem elegendőek, így veszélyben van Budapest likviditása. 

Kedden hajnalban jelent meg egy rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint mintegy 14,7 milliárdot osztanak szét a (fideszes vezetésű) budapesti kerületek között. Kiss úgy véli, az önkormányzatoktól beszedett hozzájárulási adót osztják vissza így, de „ha azt hiszik, hogy ezzel kárpótolják az önkormányzatokat, nagyot tévednek. Gazdasági értelemben meg vagyunk fojtva” – jelentette ki.

A beszélgetés során Kiss Ambrus beszámolt az idősotthonokban és hajléktalanintézményekben történt 1500 fős szűrési program előzetes eredményeiről is. Az adatok szerint egyik gondozott esetében sem fordult elő, hogy kettő vagy három oltás után alacsony lett volna az ellenanyagszintje. Hozzátette: a hajléktalanok gondozásában új lépcsőt jelenthet az is, hogy a Gyáli Úti hajléktalanszállót beépítenék az ellátórendszerbe – erről is szavaz majd a közgyűlés. Kiss Ambrus szerint ez nagyjából 100 új férőhelyet biztosítana, továbbá a Fehér közi Nappali Melegedő is plusz kapacitást nyújtana, mintegy negyven főnyit. 

A közgyűlés témái között szerepel még a Sziget Fesztivál közterület-használatáról szóló javaslat is, mely szerint 10 évvel meghosszabbítanák a fesztivál helyszíneként szolgáló terület használati jogát. 

Szeptember elsejével létrejött a Fővárosi Közművek Nonprofit Zrt., amely az alábbi közmű cégeket olvasztja egybe: a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot, a Főkertet, a Fővárosi Közterület-fenntartót (FKF), a Főtávot, a Budapesti Temetkezési Intézetet és a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft-t.

Ezeknek összesen mintegy 4500 alkalmazottja van. Az egyesülés nem volt egyszerű, ugyanis a cégek különböző kollektív szerződésekkel rendelkeztek, ezeket kellett úgy egyesíteni, hogy senkit ne érjen hátrány.

Újságírói kérdésre reagálva Kiss Ambrus a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK) kapcsolatban azt mondta, hogy az alaphangon mintegy 4 milliárd forintból működő vállalat segítségével hekkeli meg a Fidesz a választásokat. Szerinte ugyanis úgy helyezték az ellenzéki vezetésű főváros fölé a BFK-t, hogy annak demokratikus legitimitása nincsen. Hangsúlyozta: a BFK-nak adott pénzből az állam nyugodtan adhatna a Főpolgármesteri Hivatal fejlesztési ügyosztályának, és akkor még a bérfeszültséget is el lehetne kerülni. „Míg a fővárosi önkormányzatban bruttó 460 ezer forintos fizetés jár, addig a BFK-ban bruttó 810 ezer, de még a kormányhivatalokban is jobban fizetnek, mint nálunk” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Legnépszerűbb cikkeink