Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A DNS mindent elárul

Létrehozva:

Vizeink védelme csak úgy lehetséges, ha alaposan ismerjük a bennük élő közösségeket, az adott ökoszisztéma állapotát, hamar kiszúrjuk például az idegenhonos fajokat. Az élővizekből származó DNS-töredékek mindent elmondanak az adott víztest lakóiról.

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tudósai egy viszonylag új módszer, a környezeti DNS-vizsgálat hatékonyságát mérték fel a Duna és a Tisza 11-11 holtmedrén, az eredményeket összefoglaló tanulmány pedig az Ecological Indicators című folyóirat hasábjain jelent meg.

„A vízben minden, ott megfordult élőlény otthagyja a nyomát, pontosabban DNS-töredékeket, származzon az ürülékből, a vérből, a nyálkáról, pikkelyről stb. A vízben mindez úgy összekeveredik, hogy néhány literben is megtalálható esetenként a teljes víztest élővilágának lenyomata” – magyarázta a 24.hu-nak Czeglédi István biológus, a BLKI tudományos munkatársa.

A kutatók csónakról szivattyúzzák át a vizet egy speciális szűrőn keresztül, majd laboratóriumban azonosítják a DNS-t. Rendkívül bonyolult eljárás, de nagyon hatékony, a Duna és a Tisza említett 22 holtmedrének vizsgálati eredményei még a szakembereket is meglepték: 30-35 százalékkal több faj jelenlétét sikerült kimutatni, mint a hagyományos módszerekkel. Ráadásul vízinövényekkel, hínárral teljesen benőtt vizekben is alkalmazható, ahol más technika nem működik megfelelően.

A BLKI munkatársai most csak halakat vizsgáltak, ám a módszer minden egyes élőlény jelenlétét képes kimutatni, igaz, ehhez a tudománynak még fel kell zárkóznia: az ízeltlábúak, puhatestűek tekintetében vannak még szürke foltok.

„A rendszer és alkotóelemeinek időben és térben való változásainak alapos ismerete nélkül esélyünk sincs eredményesen beavatkozni” – hangsúlyozta a kutató, aki természetesen példát is hozott az új módszer hasznosságára. Ha mondjuk az ezüstkárász, a naphal vagy a törpeharcsa megjelenik egy élőhelyen, könnyen elszaporodik, inváziót indít: nagy tömegben pedig drasztikusan átalakítja a környezetét, fajokat pusztíthat ki. „DNS-vizsgálattal viszont még az invázió előtt fény derülhet az invazív fajok jelenlétére” – mondta.

24.hu/ph

Legnépszerűbb cikkeink