Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kis csúszással, de újraindult az előválasztás

Létrehozva:

Szavazók az újraindulás után | Fotó: Adrián Zoltán

Ma délelőtt újraindult az ellenzéki előválasztás, amit a szeptember 18-i indulása után néhány órával az indulás után le kellett állítani.

A szervezők elmondása szerint ismeretlen eredetű, külső terheléses támadás érte a szervereiket.

„A rendszer úgy fogta fel, mint egy támadást, úgy érzékelte, hogy kívülről lövik, ezért leállt. A háttérben tényleg nem más volt, mint túlterhelés, amit a pénteki tesztelés során nem tudtunk produkálni, nem gondoltuk, hogy ilyen nagy számban akarnak egyszerre szavazni az emberek szerte az országban” – nyilatkozta akkor Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a 168.hu-nak.

„Országos előválasztás még soha nem volt Magyarországon, ez nagy logisztikai kihívás és tanulási folyamat is, lehetnek a rendszernek még gyerekbetegségei. De ha támadják a rendszert, az is jó, mert azt jelzi, hogy félnek tőle, ellenzéki oldalon viszont megvan a szándék arra, hogy éljenek ezzel a demokratikus lehetőséggel” – tette hozzá Magyar.

Az ellenzéki pártok a hétvégi meghibásodásról közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leírják, szerintük a kormány és személyesen, Orbán Viktor a felelős a terheléses támadásért. Ugyanakkor eddig nem mutattak be bizonyítékot ezen állításuk alátámasztására.

„A hatalom megijedt attól, hogy az emberek szombat reggeltől tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett” – fogalmaztak.

„A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát, a beavatkozás elhárítása után újult erővel folytatjuk a munkát. Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!” – tették hozzá.

Az ellenzéki előválasztás szervezői hétfő reggel 7-re ígérték, hogy a szavazás újraindulhat, azonban az online előregisztráció még reggel 9-kor sem működött. Helyszínen, a közterületen álló sátrakban viszont lehetett szavazni.

A problémát aztán nem sokkal később sikerült megoldani, 10 órától több beszámoló szerint is már gond nélkül lehetett időpontot választani az előregisztrációs felületen.

„Az ügy kivizsgálása még tart, de az biztos, hogy nem az általunk használt szoftverrel volt probléma. A technikai hátteret megerősítettük, így már egy újabb, a szombatihoz hasonló támadást is ki tud majd védeni a rendszer” – nyilatkozta Hajdú Gergő, az online technikai hátteret biztosító aHang kampánykoordinátora.

A leállás miatt két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás első fordulóját. Ezt vasárnap este jelentette be az Országos Előválasztási Bizottság.

168.hu / Telex

Legnépszerűbb cikkeink