Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elkezdődött az őszi ülésszak a Parlamentben

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Hátul Kövér László házelnök. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Mai lapzártánk után, 13 órakor csaptak bele az országgyűlési képviselők az őszi ülésszakba.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása indította a kétnapos tanácskozást.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a Parlament őszi ülésszaka ma délután. Orbán Viktor felszólalásában többi között számíthatunk a Gyurcsány-korszak visszatérésére, LMBTQ-propagandára, a családok védelmére, valamint fontos kormányzati döntésekre. Várhatóan az első ülésszak alatt dönthetnek a veszélyhelyzetről, amit 2022. január 1-jéig hosszabbítana meg a kormány. Szerintük ez azért szükséges, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök pénteki, szokásos rádiónyilatkozatában szóba került a 2010 után bevezetett nemzeti konzultáció. Orbán szerint most más lesz az életünk, mint a járvány előtt volt, hiszen nehéz évtized előtt állunk, a járványok és a migráció kora következik. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezek is fontos témái lesznek a Parlament őszi ülésszakának.

Gazdasági témakörben napirend elé kerülhetett a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a minimálbér-emelés kérdése is. A minimálbérről a kormány már előrehaladott tárgyalásokat is folytatott az elmúlt időszakban a munkáltatók képviselőivel. A konzultáción 94 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy akar-e 200 ezer forintos bruttó minimálbért. A nemzeti konzultáció kérdései között a magyar vakcinagyár ügye is szerepelt, amely megépítését a válaszadók több mint 90 százaléka támogatta.

Szinte biztosan előkerült Orbán Viktor évadnyitó parlamenti beszédében a családok védelme is, illetve ehhez kapcsolódóan a majdani gyermekvédelmi népszavazás, és a nyár elején elfogadott, melegellenes családvédelmi és pedofilellenes törvénycsomag is. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még júniusban benyújtott egy őszi törvényalkotási programot, ami akkor 16 tárgyalni tervezett törvényjavaslatot tartalmazott. A lista azóta bővült, és az egyelőre november 2-ig aktualizált üléstervben 18 jogalkotási téma szerepel.

Legnépszerűbb cikkeink