Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapesten lehet a legtöbbet keresni

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTVA/Bizományosi / Oláh Tibor

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon. A fővárosban kiugróak a fizetések.

A Világgazdaság hétfői számában Varga Zoltánt, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjét kérdezte. A szakember szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, a november-decemberi időszakban esedékes béren kívüli juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak. A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket. Tavaly decemberben is így történt, akkor 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál. Júniusban 436 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlag.

A statisztikai hivatal adatai szerint több nemzetgazdasági ágban, mint a pénzügyi szolgáltatások területén, az IT-szektorban vagy a villamosenergia-iparban, már tavaly is félmillió forint feletti fizetésekkel lehetett találkozni. Idén a legjobban fizetett területek közé felzárkózhat az egészségügy is, az év elején indított bérfejlesztési programnak köszönhetően. Az autóiparban eközben már egymillió forint körül is keresnek a mérnökök.

Ugyanakkor országosan továbbra is óriási különbségek vannak a fizetésekben: a fővárosban tavaly kétszer annyit lehetett keresni, mint az egyik legszegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink