Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Milyen a sörissza magyar profilja?

Létrehozva:

Terasznyitás | Fotó: Dimény András

A világon a legtöbb sört a csehek isszák, évente fejenként lecsúszik 468 üveggel. Őket követik a spanyolok 417 üveggel. 411 üveggel a harmadik helyen a németek állnak.

Mi szerényen a középmezőnybe tartozunk, a fejenként számított 245 üvegnyi söritallal.

Az európai lakosság egészségét felmérő kutatások adatai szerint az átlag európai sörivó 47 éves, középfokú végzettséggel rendelkező férfi, aki hetente átlag 2,8 liter sört iszik. A hazai fogyasztást regisztráló adatokból kirajzolódik az átlagos magyar sörivó profilja. A többség férfi, akinek középfokú végzettsége van. Ő az, aki 2019-ben hetente legalább egyszer ivott valamilyen szeszes italt, és 63 százalékban sört is. Hétfőtől csütörtökig csak mérsékelt tempóban emelgeti a korsókat vagy az üvegeket, de a hétvégéhez közeledve pénteken már növekszik a fogyasztása, és szombaton a legmagasabb. 

A sörfogyasztói profil minden részletének megfejtéséhez egy ponton túl már hasznos lenne pszichológusokat is bevonni. Mert az adatok azt mutatják, hogy azok, akik házastársukkal élnek, ők átlagosan több sört fogyasztanak hetente (2,8 litert), mint az élettársak (2,4 liter) és az egyedül élő személyek (2,6 liter).

Az alacsonyabb iskolai végzettségű sörivók átlagos fogyasztása magasabb, az érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezőké alacsonyabb. A hetente legalább egyszer sört ivók közül azok, akik legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezték el, vagy nem tettek érettségit a középiskolában, nos, ők fogyasztották átlagosan a legtöbbet, fejenként 2,9 litert. Ebben a sorban hátul kullognak a diplomások és lemaradtak az érettségizettek is, mert ők alig isznak többet heti 2 liternél. Bár a felsőfokú végzettségűek közül fogyasztottak arányaiban a legtöbben legalább heti rendszerességgel valamilyen alkoholtartalmú italt, mégis mértékletesebb sör-, bor-, pezsgő- és rövidital-fogyasztás jellemezte ezt a csoportot, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezőket. 

Az, hogy hetente átlagosan mennyit isznak az igazi sörivók, településtípusonként és régiók szerint is nagy különbségeket mutat. Ebből a szempontból a Dél-Alföldön élők állnak az első helyen (3,1 liter), a főváros lakói pedig az utolsón. Budapesten a legkevesebb, heti 2,2 liter az átlagos fogyasztás, viszont a többi, kisebb lélekszámú városban és községben 2,8 literre jön ki az átlagos fejadag. A mérések szerint a legtöbb sör 2019-ben fogyott. 

A budapestiek nemcsak a sör, hanem a bor, pezsgő és a rövidital esetében is visszafogottabbak, mert kevesebb alkoholt isznak, mint a községek lakói.

 

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink