Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Minden ötszázadik amerikai meghalt koronavírusban

Létrehozva:

Suzanne Brennan Firstenberg több mint 600 ezer zászlóból álló installációja Washingtonban, amely a koronavírusban elhunyt amerikaiaknak állít emléket | Fotó: AFP / Mandel Ngan

A lakosság körülbelül 0,2 százaléka hunyt el a járvány következtében.

A koronavírus-járvány kezdete óta mintegy 660 380 amerikai vesztette életét a fertőzés következtében, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok minden ötszázadik lakója meghalt a kór miatt – jelentette csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Az adatok szerint az elmúlt 19 hónapban az amerikai lakosság körülbelül 0,2 százaléka hunyt el a járvány következtében. Az Egyesült Államok népszámlálási irodájának augusztus 2-ai adatai szerint jelenleg 332 582 420-an élnek az országban. A koronavírus miatti megbetegedések száma az országban elérte a 41 262 574-et, csak a múlt héten 979 281 új megbetegedést rögzítettek. Az elmúlt hét napban 8842 amerikai halt meg a vírusfertőzés szövődményeiben.

Eddig 179,3 millió amerikai kapott Covid-19 elleni oltást, ami a teljes lakosság 55 százalékát jelenti. A legnagyobb átoltottsággal rendelkező államok New Jersey, Texas, Washington, Tennessee és Florida.

Az amerikai intenzív osztályok telítődtek a koronavírusos betegekkel. Tennessee kórházaiban szeptember 9-ig több mint 100 000 fertőzöttet kezeltek, jelenleg 3846 beteget látnak el. A szövetségi kormány által közzétett friss adatok szerint a különösen fertőző delta variáns elterjedését követően a déli államokban, valamint Kaliforniában és Oregonban a kórházban ápolt betegek több mint 50 százalékát a Covid-19 miatt kezelik.

A Newsmax konzervatív amerikai hírportál szerint sok fertőzött utólagosan már bánja, hogy nem vette komolyan a védőoltásra és a biztonsági intézkedésekre vonatkozó figyelmeztetéseket.

„Őszintén szólva nem gondoltam, hogy veszélyben vagyok” – mondta az egyik nashville-i kórház intenzív osztályán fekvő Joe Gammon. A hatgyermekes, 45 éves férfi hetek óta kritikus állapotban van a Covid-19 miatt. Gammon arról is beszélt, hogy „a vírus komolyságát alábecslő, valamint a személyes szabadságot népszerűsítő” talk-show-k miatt döntött úgy, hogy nem oltatja be magát. Ma már azonban „határozottan hisz a vakcinában” – tette hozzá a férfi, aki súlyos, maradandó tüdőkárosodást szenvedett a vírus miatt.

„Sokszor az intubálás előtt, amikor nehezen kapnak levegőt, azt mondják: nos, nem tudtam, hogy a Covid valóban létezik. Bárcsak viseltem volna a maszkot. De ekkor már késő” – mondta  Lydia Mobley michigan állambéli intenzív ápoló.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink