Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vadludakkal repülő drón lőtte az év legjobb légifelvételét

Létrehozva:

Terje Kolaas nyertes drónfotója

A nemzetközi fotópályázat díjnyertes képein láthatunk édesen szundikáló jegesmedvét, pudlikutya-erdőt, és bepillanthatunk egy aktív izlandi vulkán belsejébe is.

A négy éve indított Az év légifelvétele pályázat mára a világ egyik leglátványosabb fotográfiai versenyévé nőtte ki magát, ahol a profik mellett az ügyes amatőrök is komoly díjakat nyerhetnek drónnal, repülőgépről, hőlégballonról vagy bármilyen repülő eszközről, madártávlatból készített képeikkel. Az idén szó szerint magasra tették a lécet a pályázók: a portrétól a természetfotóig hét kategóriában küldhették be műveiket, amikből nemzetközi szakmai zsűri válogatta ki a legjobbakat.  A versenyt évek óta a drónok dominálják, mivel ez egyre népszerűbb és megfizethetőbb technika, és lehetőséget ad a kísérletezésre, hogy sosem látott szögekből, akár isteni perspektívából tekintsünk a világra.

Az év legjobb légifelvételét készítő Terje Kolaas norvég madárfotós a Levanger fölött repülő, költöző vadludak mellé küldte fel drónját, és a képet nézve mi is úgy érezhetjük, mintha a madarakkal együtt vonulnánk Afrika felé. A kanadai Martin Gregus összegömbölyödve szundító jegesmedvéről készült fotója nem csak hihetetlenül cuki, de arra is jó példa, hogy a drónok segítségével minden eddiginél közelebb kerülhetünk a vadállatokhoz, anélkül, hogy jelenlétünkkel háborgatnánk őket. Persze a drónokat is meg kell szokniuk, de a fotós szerint erre elég volt öt nap, utána a 27 jegesmedvéből álló falka már úgy viselkedett a zümmögő kamerák előtt, mintha csak egy valóságshow-ban szerepelnének.

Új trend a légifotózásban a politikai témák bemutatása. Ebben Khann Ronnie megrázó felvételét választották a legjobbnak, ami a bangladesi-burmai határon lévő rohingya menekülttáborról készült. Több mint egymillió ember él itt átmeneti szállásokon, ami fentről nézve úgy néz ki, mint bármely boldogabb európai vagy amerikai nagyváros. A különleges légifelvételek közt akad, ami egy fortyogó izlandi vulkán belsejét mutatja meg, egy másik látványos villámlást kapott el az Adriai-tenger fölött. A legmókásabb kép pedig a „Pudlikutya a repceföldön”, a lengyel Jan Ulicki felvétele egy kutya formájú kis erdőpamacsról a sziléziai vajdaságban.

Legnépszerűbb cikkeink