Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jégszobrok jelzik, hogy fogy a víz

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Vickie Flores

Londonban, a Tower-hídnál felállított hatalmas, olvadó jégszobrokkal hívja fel a figyelmet a WaterAid nemzetközi humanitárius szervezet a világ ivóvízkészleteink rohamos csökkenésére.

A szobrok harmadik világbeli embereket jelképeznek, akik a klímaváltozás első áldozatai, mert elveszítik hozzáférésüket a vízhez, ezáltal a teljes egzisztenciájuk, a családjuk és az életük is veszélybe kerül. Pedig a tiszta víz most is luxus, a világon minden negyedik embernek naponta több mint fél órát kell gyalogolnia azért, ha legalább egy kortynyit szeretne meginni.

Negyven éve dolgozik azért a WaterAid, hogy a világon mindenki számára elérhetővé tegye a tiszta ivóvízet és a fenntartható csatornarendszereket, ami milliókat segíthet hozzá a mélyszegénységből való kiemelkedéshez és az egészséges élethez. A tiszta víz véd a fertőzések ellen, segíti az ezekből való felgyógyulást, vécé és csatorna nélkül azonban gyorsan terjednek az életveszélyes kórokozók.

A föld népességének 60 százaléka számára (ami nagyjából 4,5 milliárd embert jelent) ismeretlen a vízöblítéses angolvécé, 30 százalék pedig napjában egyszer sem tud kezet mosni, ami a pandémiás helyzetben csak még nagyobb veszélybe sodorja őket. Ezért az elmúlt másfél évben a WaterAid Indiától Ruandáig kézmosó állomásokat állított fel, emellett az UNICEF-fel együttműködve több százezer mobilvécét is szétosztottak. „Azért dolgozunk, hogy többé ne legyen szükség a munkánkra” – fogalmazott Kathryn Tobin, a szervezet globális kampányfőnöke.

Legnépszerűbb cikkeink