Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kormány januárig meghosszabbítja a vészhelyzetet

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, b-j) a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslat végszavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 16-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Ennek ellenére a Vadászati Világkiállításra védettség igazolás nélkül is be lehet majd jutni. 

A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig – erről a kormány keddi ülésén született döntés.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, így azt az elsők között veheti napirendjére a parlament az őszi ülésszakon – tették hozzá.

Mint írták: a törvény hatályának meghosszabbítása azért szükséges, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

Mindez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Annál is inkább, mert az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést – hangsúlyozták.

A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. „Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését” – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében.

Vészhelyzet ide vagy oda, a Vadászati Világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól – olvasható abban kormányrendelet-módosításban, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A módosítás értelmében a szeptember 25. és október 14. között megrendezendő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink