Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rapport Richárd megdöntötte Lékó csúcsát

Létrehozva:

Rapport Richárd a stavangeri tornán | Fotó: Lennart Ootes / Norway Chess

A 7. fordulóban Rapport Richárd magyar sakknagymester világossal legyőzte a korábbi világbajnoki döntőst, Szergej Karjakint a norvégiai Stavangerben zajló sakk szupertornán.

Az élete formájában játszó 25 éves nagymester a stavangeri torna keddi játéknapján újabb győzelmet aratott a klasszikus partiban. Ahogy a Nemzeti Sport írja, Rapportnak 15.5 pontja van, toronymagasan vezeti a versenyt, így három körrel a vége előtt már a tornagyőzelemről is reálisan lehet beszélni.

A lap magyarázata szerint a versenyt a hagyományostól eltérő rendszerben pontozzák, a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Világos 10 percet kap, sötét csak hetet, de a remi sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, 1.5 pont kap, míg a vesztes 1 ponttal gazdagodik.

A péntekig tartó norvégiai szuperversenyen, ahol a világ élmezőnyéből hat játékos találkozik, mindenki kétszer játszik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt. A mai nyolcadik forduló akár döntő is lehet, ugyanis Rapport a világbajnok és világelső Magnus Carlsennel játszik. A norvég vezetheti a világos bábukat. Az első meccsükön egyébként a világos bábukat vezető magyar remizett a norvég nemzetközi nagymesterrel a klasszikus partiban, majd ugyanígy végeztek a felek a rövidített játszmában, amelyben a sötéttel játszó Carlsennek a döntetlen is elegendő volt a nyeréshez.

Az már a meccs eredményétől függetlenül is biztos, hogy a magyar nagymester, aki a keddi sikere révén a klasszikus pontozás alapján is már 5,5 pontnál tart, megdönti Lékó Péter 2005 óta fennáló 2763-as magyar értékszámrekordját. Rapportnak minimum 2765 lesz az értékszáma a verseny végén, de minden további fél ponttal plusz 5 pont adódik az értékszámához, szóval a kérdés innentől fogva az, mennyivel is fogja csúcsot dönteni. A napi frissítésű, nem hivatalos rangsorban Rapportnak már 2778 az Élő-pontja, ami a világranglistán jelenleg a 6. helyet jelenti.

MTI / Nemzeti Sport

Legnépszerűbb cikkeink