Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még 90 napig marad a vészhelyzet

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ahogy az várható volt, átment a kétharmados döntés, újabb 90 napos rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány. 

Az ellenzék hiába jelezte már előre, hogy nem támogatja az újabb hosszabbítást, a kétharmados többséggel rendelkező kormánypárti képviselők szavazatával, 134 igen, 55 nem és egy tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot, így újabb 90 napos rendkívüli felhatalmazást kapott a kormány. A DK módosító javaslatát a kormánypárti fideszes többség leszavazta, így nem került be a törvénybe, hogy a koronavírus elleni vakcinák között szabadon lehessen választani.

Ez a törvényjavaslat így egy hazugság, nem lehet megszavazni – mondta az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint az előterjesztés célja az is, hogy „politikailag is mondja ki a parlament, hogy minden rendben volt” az előző időszakban a kormány intézkedéseivel.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt: kormányoldalon visszaélnek az emberek bizalmával, hiszen miközben a járványügyi intézkedések enyhítéséről indult konzultáció, Mészáros Lőrinc szállodája már nyitóbulit szervez. Hangsúlyozta: ellenzéki oldalról tavaly ugyan megszavazták a felhatalmazási törvényt, de a kormány „piszkosul” visszaélt ezzel, és a pénz 80 százalékát nem válságkezelésre, hanem saját magára költötte.

A DK is előre közölte: nemmel szavaznak a felhatalmazási törvény meghosszabbítására. Bár Orbánék tehetetlensége miatt hazánkban újra romlanak a vírusstatisztikák, felelős demokratikus pártként nem hosszabbíthatjuk meg a Fidesz ámokfutását – írta az ellenzéki párt közleményében.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy amikor Orbánéknak lehetőségük lett volna cselekedni, ők a hatalmukat arra használták, hogy saját oligarcháik és strómanjaik zsebét tömjék ki a védekezésre szánt pénzből, átírják az Alaptörvényt és a választási törvényt, és közben soha nem látott mértékben megsarcolják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint kínos a magyar ellenzék magyarázkodása, hogy miért nem támogatják a kormányzat gyors intézkedését, miközben az európai államok a járvány harmadik hullámára készülnek.

Kiemelte: a gyorsabban lépő államok – köztük Magyarország – védekezése eredményes, náluk másokénál kisebb lett a járvány miatti halálozás, ezekhez az intézkedésekhez pedig ez a felhatalmazás szükséges.

A vírushelyzet közepén is arról szól a baloldali politika, hogy pozícióharcot vívnak egymással, hogy ki melyik körzetben indul, hogy hány fordulós lesz az előválasztás, hogy hány miniszterelnök-jelölt van, hogy ki jelentkezik be éppen ezen a héten – jelentette ki Rétvári Bence. Szerinte az ellenzéki oldalon igazából arra játszanak, hogy ha a járványnak súlyosabbak a következményei, akkor 2022-ben könnyebben ragadhatják meg a hatalmat Gyurcsányék vezetésével.

A KDNP-s Hollik István azt mondta: Magyarország élen jár az átoltottságban az Európai Unióban. Bár fontos szempont ebben az oltások iránti bizalom, azt a baloldal szerinte próbálja aláásni, bizonytalanságot keltve egyes vakcinákkal szemben. Az ellenzék tudja, hogy a kínai vagy az orosz vakcina biztonságot jelent, mégis azt javasolják az embereknek, hogy csak olyan oltást fogadjanak el, amelyet az unió is jóváhagyott – mondta.

A politikus elképesztő felelőtlenségnek nevezte ezt és leszögezte: Magyarországon csak biztonságos, a szakemberek által jóváhagyott készítménnyel oltanak. Az ellentétes álláspontot vallók szerinte fittyet hánynak a szakemberek véleményére, amivel emberéleteket veszélyeztetnek. Az pedig már több mint felelőtlenség, hogy mindezt politikai okokból teszik – fogalmazott.

PH

Legnépszerűbb cikkeink