Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Marad a veszélyhelyzetet

Létrehozva:

A kormánypárt többségével 112 igen, 25 ellenszavazattal, parlamenti vita nélkül újra meghosszabbították a rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzeti rendeleteket, így azok most január 1-jéig tartanak majd.

A kormány egy szeptember közepén kiadott közleményben azzal indokolta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, hogy a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma, és ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Szerintük az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést. A kormány jelezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

A veszélyhelyzet arra adja meg a lehetőséget a kormánynak, hogy rendkívüli helyzetekben gyorsan reagáljon. Mint a Telex írja, az ilyen helyzetben kiadott rendeletek – kétharmados törvényben meghatározottak szerint – felfüggeszthetik egyes törvények alkalmazását, a törvényi rendelkezésektől eltérhetnek, és a kormány egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat. A tavaly március végén elfogadott felhatalmazási törvénnyel ez idő alatt az Országgyűlés felhatalmazása nélkül a kormány 127 veszélyhelyzeti rendeletet hozott, az idén február elején véget ért második veszélyhelyzeti időszakban újabb csaknem 100 veszélyhelyzeti rendeletet alkotott a kormány.

Az ellenzék már az utóbbi két alkalommal sem szavazta meg a meghosszabbítást. Szerintük ugyanis a kormány ebben az időszakban visszaélt a hatalmával, és példaként említették az egyetemek alapítványokba szervezését. A parlament első őszi ülésén a DK-s Arató Gergely azzal vádolta a kormányt, hogy csak azért hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet, hogy kidömperezhesse a közpénzt a költségvetésből a számukra kedves célokra. Az LMP-s Keresztes László Lóránt pedig arról beszélt, hogy jól látható, hogy a kormány tagjaiban nincs felelősségérzet.

mti/ph

(Kiemelt kép: SOÓS LAJOS – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink