Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Öt év alatt 1630 milliárd

Létrehozva:

Hétfőn megszavazta az Országgyűlés az alapítványi kezelésbe adott egyetemek finanszírozásáról szóló törvényt, amely szerint a kormányhoz közeli kuratóriumokkal irányított alapítványok a következő öt évben 1630 milliárd forintot kapnak a költségvetésből – írja a Telex. 

A felsőoktatás finanszírozása így egy év alatt a két és félszeresére nő. A kormány ugyanakkor nem válaszolta meg az ellenzéki fölvetést, miszerint miért volt szükség arra, hogy az egyetemek és az állam közé alapítványokat iktasson a jogalkotó.

Az egyetemi modellváltásnak nevezett kormányzati kezdeményezést áprilisban szavazta meg a kormánypárti többség – idézi fel a portál. Ennek nyomán kevés kivétellel az állam helyett az alapítványok feladata lett az egyetemek fenntartása. A kormány szerint a lépésre a felsőoktatás hatékonyabbá tétele miatt volt szükség, az ellenzék szerint azonban sokkal inkább a közvagyon Fidesz-közeli körökbe való átmentéséről van szó. Mindenesetre 2022-től 2026-ig összesen 1630 milliárd forint jut a 22 alapítványhoz.

A Telex szerint az intézkedésnek előnye is lehet: tervezhetővé teszi az egyetemek költségvetését és kevésbé teszi függővé forrásaikat attól, mennyi hallgatót vesznek fel. A fejpénz hátránya viszont az lehet, hogy az egyetemek minél több diák felvételében érdekeltek, így egyre többen nem megfelelő tudással jutnak a felsőoktatásba, ami idővel az oktatás színvonalának csökkenéséhez, a diplomák értékének csökkenéséhez vezethet.

A kormányzati érv szerint ez stabilizálja az egyetemek működését, az állam ezzel lényegében nem kivonul, hanem továbbra is részt vett az egyetemek működésében, amelynek finanszírozása teljesítményközpontú lesz.

Az ellenzék szerint a vagyont és a befolyást igyekszik a Fidesz átmenteni, arra készülve, hogy vereséget szenved a jövő évi választásokon. Az alapítványokat irányító kuratóriumok tagjainak összetétele valóban arra utal, hogy a kormány hozzá közel állókat szeretne az alapítványok élén látni. 

Az ellenzéki pártok a nyáron az alkotmánybírósághoz fordultak az alapítványi kiszervezés miatt.

telex/ph

(Kiemelt kép: BRUZÁK NOÉMI – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink