Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Európai Parlament: Minden tagállamnak el kell ismerni az azonos neműek házasságát

Létrehozva:

Képünk illusztráció: 26. budapesti Pride, 2021. 07.25. | Fotó: Merész Márton

Hidvéghi Balázs ideológiai ámokfutásról beszél.

Az Európai Uniónak fel kell számolnia azokat az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői egy állásfoglalásukban.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kiemelték: biztosítani kell, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók élhessenek jogaikkal, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát. Európában el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát. A magyar EP-képviselők közül az ellenzékiek – MSZP, DK, Momentum – támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

Az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni – közölte az Európai Parlament, amely arra biztatta a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermekek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint a családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná –  deklarálták.

A képviselők álláspontjuk szerint Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBT-közösséget. Az EP emiatt további uniós intézkedéseket, köztük kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár a két ország kormánya ellen. Mint emlékezetes, a kormánypárti többség tavaly decemberben fogadta el azt a módosítást, amelynek értelmében belekerült például az Alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”, a családi kapcsolat alapja pedig a házasság.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: az Európai Parlament baloldali többsége folytatja ideológiai ámokfutását, és ismét olyan kérdésekbe szól bele, amelyekhez semmi köze. „Ott tartunk, hogy az Európai Parlament helyettünk akarja meghatározni, mit tartsunk családnak, házasságnak, hogyan neveljük a saját gyerekeinket, és mit tanítsunk nekik az iskolában” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink