Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Pénzbüntetést kaphat Lengyelország

Létrehozva:

Felfüggesztett lengyel bírók karikatúrái a Krakkói Bíróság előtti tüntetésen 2021. augusztus 18-án | Fotó: AFP / NurPhoto / Beata Zawrzel

Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kéri Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az Európai Unió Bírósága július közepén döntött úgy, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

Bár a lengyel kormánykoalíció legfőbb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski jelezte: nem ismeri el az Európai Bíróság döntését, mégis megígérte, hogy új, teljesen más struktúrával helyettesíti a fegyelmi kamarát.

„Eltöröljük a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, és így az Európai Unióval folytatott vitánk tárgya is megszűnik” – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában.

A lengyel vezetés augusztus 16-án küldött választ a bizottságnak, azonban a testület úgy ítéli meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket az uniós bírósági döntés végrehajtására.

A bizottság szerint a fegyelmi kamara továbbra is működik, annak ellenére, hogy a lengyel kormány ígéretet tett a felszámolására.

Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes agressziónak minősítette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében.

„Az Európai Bizottság illegálisan blokkolja Lengyelország hozzáférését az uniós alapokhoz, és szankciókat követel” – írta Kaleta a Twitteren. „Ezt agressziónak hívják” – hangsúlyozta. Magyarország mellett ugyanis Lengyelország esetében is késlelteti az Európai Bizottság a jogállamisági aggályok miatt a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó helyreállítási alapok uniós elfogadását.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink