Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A jövő városa az egyenlőségen alapul

Létrehozva:

Forrás: City of Telosa

A jövő legfenntarthatóbb városa lesz a texasi sivatagban a 150 ezer hektáron épülő Telosa, aminek negyven éven belül több mint ötmillió lakosa lehet.

A dán Bjarke Ingels Group (BIG) tervezi, akiknek referenciái közt találjuk a koppenhágai zöld erőművet, a CopenHillt, és most építik a világ legzöldebb bútorgyárát Norvégiában.

Telosa szándékaik szerint „az új amerikai metropolisz” lesz, ami az urbánus életszínvonalat jelentősen megemeli, megsokszorozva így az emberi potenciált, és mintaként szolgál majd minden várostervező számára. A mesterségesen kialakított város a korábban organikusan és-vagy kaotikusan fejlődő metropoliszokkal ellentétben tökéletes geometrikus szerkezetű, nincs egy felesleges kanyargós utca benne. A közepén sudár kilátótorony magasodik a kisebb toronyházak fölé, majd a centrumtól kifelé haladva a kereskedelmi, kulturális és egészségügyi központok következnek, végül pedig a zöld lakóövezetek, amiket hipergyors magasvasút, önvezető buszok és mozgójárdák kötnek össze egymással. Nem lesznek autók, mindenki a csúcsszínvonalú közösségi közlekedést fogja használni.

A dán tervezőirodát az e-kereskedelemből meggazdagodott amerikai milliárdos, a Forbes magazin szerint legalább 500 millió dolláros vagyonú Marc Lore kérte fel az ideális város megálmodására. Telosában a lakók egyenrangúnak és biztonságban érezhetik magukat, kényelmesen és gyorsan közlekedhetnek az otthonuk és a munkahelyük között, miközben a természet közelségét is élvezik. Lore tehát igazi álmodozó, és mer nagyot álmodni, mert nem egyszerűen egy ötmilliós várost, hanem egy új társadalmi modellt vizionál, ami az egyenlőségen alapul. Nincs hiányában a lakhatási – és munkalehetőségeknek, összeköti a közösségeket, fenntartható és környezetbarát módon épül és üzemel – egy kis állam az Államokban. Valamennyi ingatlana egy magánalapítvány kezében marad, és az igazságos bérleti díjakból mindenki számára ingyenes és magas színvonalú oktatást, szociális és egészségügyi ellátást biztosítanak. Mivel a nulláról kell felépíteni, a sivatag közepén, ez tényleg jó lehetőség, egyben óriási kihívás, hogy egy minden eddiginél jobban szervezett, az emberhez és a környezethez jobban alkalmazkodó, a jövő generációi számára is élhető várost teremtsenek.

Legnépszerűbb cikkeink