Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mobilitás a jövő városaiban – az iF International Forum Design díjazottjai

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Carlos Ramirez

Elektromos kisrepülőgép, ultramodern töltőállomás, összehajtható bicikli és önműködő utcaseprő robot is van az iF International Forum Design díj „új mobilitás” kategóriájának idei nyertesei közt. 

A világ legrangosabb dizájnplatformjának számító, 1953-ban alapított iF független zsűrije tízezer pályázat közül ötöt választott ki, amik a városi közlekedést és infrastruktúrát forradalmasíthatják.

Egyik aranyérmesük az osnabrücki mobilitásállomás, amiből már kettő működik a német városban. André Stocker dizájnernek a német környezetvédelmi minisztérium támogatásával megvalósult terve egy futurisztikus (nem csupán) töltőállomás: egyszerre bicikli-, autó- és buszmegosztó pont, biztonságosan zárható biciklitároló, fedett megálló és elektromos autótöltő.

Nyert a Hyundai Motor Groups E-PIT névre keresztelt ultragyorstöltő-állomása, ami bár teljesen automatizált, igyekszik olyan szolgáltatást és kényelmet nyújtani, mint egy hagyományos benzinkút. Például reagál a felhasználói észrevételekre, köztük a higiéniai és a bonyolult használat miatti panaszokra is.

A következő díjazott egy alig tízkilós összehajtható elektromos bicikli, a Halfway, Chang Zan Yu és Ya Jie Rao terve, ami a zökkenőmentes városi közlekedést teszi lehetővé. A világ legnagyobb bicikligyártója, a tajvani Giant új modellje egy mozdulattal összecsukható és kinyitható, annyira kompakt, hogy befér minden autócsomagtartóba, és alig nyom többet vállon, mint egy hátizsák, a tömegközlekedés is sima ügy vele. Az idén megnyerte a Red Dot formatervezői díjat is, talán a cég gyöngyösi e-bike gyárában is készítik majd.

Díjazták a kínai Lan Wei cuki utcaseprő robotját is, ami egyszerre stílusos, intelligens és csökkenti a bizalmatlanságot az önműködő gépek iránt a szimpatikus dizájn segítségével. A focilabda nagyságú kis robotokra már nem fogunk rálépni, miközben fel-alá gurulnak, és szenzoraikkal érzékelik, hol kell takarítani.

A nemzetközi zsűri kiemelte még a Lilium nevű teljesen elektromos kisrepülőt, ami egy óra alatt tesz meg 300 kilométert, függőlegesen tud felszállni és landolni, ezért helytakarékos, emellett gyönyörű kisgép, szerintük versenyképes áron. Reméljük, sok környezettudatos oligarcha vesz magának belőle.

Legnépszerűbb cikkeink