Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nemzetközi design díjat kaptak magyar művészek

Létrehozva:

Kiderült, kik a hazai design nagyjai 2023-ban, a Magyar Zene Házában hét kategóriában adták át október 9-én az EDIDA díjait. Az eseményen együtt ünnepeltek a szakma meghatározó képviselői, de jelen voltak a téma iránt érdeklődő hírességek is.

Az év enteriőrjeit, design márkáját és termékét, az év fenntartható kezdeményezését, fiatal tehetségét és belsőépítészét is díjazta az ELLE Decoration. Az EDIDA-t (ELLE Decoration International Design Awards) nemzetközi szinten a design Oscar-díjaként is emlegetik, amelyet második alkalommal osztott ki Magyarországon a magazin. A végső győztesekről a közönség döntött, a jelöltek kiválasztásában több hazai szaktekintély mellett egy világhírű formatervező, Sebastian Herkner is részt vett.

Az év enteriőrje – magánlakás

A kategóriában öt elképesztő otthont jelölt a magazin, de a győztes egy mindszentkállai kőház lett, amelyből csodás kilátás nyílik a Káli-medencére. A Bátonyi Éva által megálmodott belső kőházat egy borospincék övezte présházból alakították át, a belső teret pedig natúr tónusokkal töltötték meg.

Az év enteriőrje – közösségi tér

Bistro, pékség és hotel is bekerült a kategória jelöltjei közé, a legtöbb szavazatot azonban egy étterem, az Uno Mas Tapas Bar kapta a közönségtől. Az enteriőrt a főváros egyik legnépszerűbb építész irodája, a Szendrő Péter által alapított 81font álmodta meg.

Az év designere

A kategória díját idén egy igazi sokoldalú tehetség vehette át, aki régóta elismert belsőépítésznek számít. Szakos Andrea már azelőtt elkötelezte magát a természetes anyagok és kézműves termékek mellett, mielőtt a fenntarthatóság és a tudatosság témaköre népszerű lett volna.

Az év fiatal tehetsége

Ezt a díjat minden évben egy feltörekvő fiatal művész veheti át, aki idén a közönség szavazatai alapján Koleszár Stella üvegművész lett. Törékeny nőalakjaival, transzparens figuráival jó egy térben lenni, mert harmonikusak és megnyugtató atmoszférát teremtenek, és ezt immár nem csak a szakértők gondolják így!

Az év fenntartható kezdeményezése

Nem könnyű hulladékokból új, esztétikus termékeket létrehozni, miközben mindnyájan hosszú élettartamú tárgyakkal szeretnénk körbevenni magunkat. A kategória jelöltjeinek mégis sikerült, közülünk a Re-Built Glass Doors tolóajtó lett az idei közönségkedvenc. Alkotója Deák Zsuzsanna, aki két éve kísérletezik az építészeti üveghulladék újrahasznosításával.

photo: Balazs Mohai

Az év márkája

A világpiacon labdába rúgni hazai gyártóként nem könnyű, de nem is lehetetlen. A jelölőbizottság mindjárt öt ilyen magyar márkát is talált, akik közül a Hannabi alapítója, Rácz Anikó vehette át az EDIDA díját. Kanapéi egy életre szólnak, és az első mozzanattól az utolsó simításig kézi munkával készülnek.

Az év terméke

Mindennapi tárgyaink esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni a stílus és a funkció egységének fontosságát. Ezt képviseli a nyertes Zen asztalon keresztül a tárgy tervezője és alkotója, Szőnyi Anna bútortervező és a Timbart márka alapítója, Cselovszki Márk is. Egy asztalt körülülni annyit tesz, mint táplálni testet és lelket: enni, beszélgetni, harmóniában létezni, közös pillanatokat teremteni – erről kapta nevét a folyékonyságot és stabilitást egyszerre szimbolizáló Zen asztal.

 (Kiemelt kép fotó: Kurucz Árpád)

Legnépszerűbb cikkeink