Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Díjazták a legjobb dizájnmegoldásokat 

Létrehozva:

Csütörtökön második alkalommal adták át RGB Design Awardot.

A díjat 2019-ben azzal a céllal alapította a Kreatív Magazin kiadója, a PPH Media, hogy megjutalmazzák a kommunikáció és marketing területén született legszebb, legigényesebben kivitelezett megoldásokat . 

Hiánypótló versenyt és díjat hozott létre a Kreatív 2019-ben. Úgy látták, sok tehetséges fiatal tervező és grafikus tevékenykedik itthon, akiknek a kommunikációs, médiaipari és marketing vonatkozású munkáit eddig csak nemzetközi versenyeken volt lehetőség megméretni. A díj megalapításával a már meglévő Pakk csomagolásdesign és Mediadesign nevű versenyeiket is bevonták a projektbe.

Idén hét kategóriában nevezhettek a pályázók: arculat, branding; digitális design megoldások; televíziós design; print design; event design (digitális és offline); designelemek (digitális és offline); service design.

A zsűri Red, Green és Blue díjakat osztott, amelyek a hagyományos arany, ezüst és bronz díjaknak felelnek meg, viszont utalnak a grafikában használatos RGB (vörös-zöld-kék – a szerk.) színkódokra. Különdíjat és fődíjat is osztottak; utóbbit Black Pixel Díj – Az Év Kreatív Design Megoldása névre keresztelték, nyertesét pedig a Red-díjasok közül választották ki.

A díj a vizuális minőség jelentőségére hivatott felhívni a figyelmet: a logó, az arculat vagy akár a service design döntő jelentőségű lehet egy projekt vagy márka sikeressége során. Az RGB Design Award különlegessége, hogy az idén – a világjárvány miatt – meghiúsult projektek, események dizájnjával is lehetett nevezni. Fogarasy Tamás, a zsűri egyik tagja elmondta, fontos, hogy ma a dizájnt már ne csak az esztétikai tervezéssel azonosítsuk, hiszen a jó termékek és szolgáltatások esetében komoly tervezői csapatok munkálkodnak a háttérben.

Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika tanszékének vezetője a zsűri elnökeként dicsérte az idén különösen erős pályamunkákat. Ennek köszönhető, hogy ebben az évben két különdíjat is kiosztottak. A Z generációs kreatív különdíjat Borostyánkői Dorka kapta Gawesome – hordható játékok című pályázatáért, a Kreatív technológia különdíjat pedig a Compact Studio a GerillAR – plakátkiállítás arculatért.

A pályázat fődíját, a Black Pixel Díjat idén a Robin Design Studio alkotói, Berta Gábor és Kacskovics Attila kapták, akik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) arculatát gondolták újra.

Bárdos Kata Kincső

 

Legnépszerűbb cikkeink