Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Gyalogkakukk leállítva

Létrehozva:

Fotó: Alejandro Prieto / World Press Photo

Az év legjobb madárfotója egy gyalogkakukkról készült, ahogy a mexikói határon a Donald Trump által épített szögesdrótos kerítést nézi.

Alejandro Prieto zseniális képe, ami a 6900 dolláros fődíjat is elnyerte, rámutat, hogy a háromezer kilométeres, sivatagokon, hegyeken, mocsarakon át húzódó kerítés legalább 1500 állatfaj, köztük madarak, emlősök és hüllők élőhelyét csonkítja meg. A vadállatok jellemzően nomád életet élnek, és nem tudnak mit kezdeni a hirtelen fizikai korlátozással.

„Sok állatot figyeltem meg, akik a kerítés előtt ácsorogtak, értetlenül, majd hátat fordítottak neki, és elmentek” – mesélte a mexikói természetfotós. Képe egyike a számos kitűnő alkotásnak, amik a madarak szépségét és veszélyeztetettségét is bemutatják, az olvadó jégtáblán ácsorgó kis pingvintől a szemétlerakó fölött gubbasztó keselyűkig. A madarak is történeteket mesélnek, sokszor a szomorú valóságra rádöbbentve az embereket.

Az Év Madárfotósa verseny célja felhívni ezekre a figyelmet, közben támogatva a világ számos madármentő programját. A díjazottak közt van még a színes horizontot kíváncsian kémlelő puffin madár képe, egy művészien fotózott ecuadori kolibri, násztánc közben megörökített partás darvak, elegánsan tollászkodó szula és egy halászó barna pelikán portréja (ami a legjobb vízalatti fotó díját kapta), valamint a karantén alatt zárt kerítéskapun üldögélő dél-afrikai léprigó. Számos fotó azért kapott elismerést, mert kreatívan, szokatlan perspektívából közelítette meg a madárfotózást, amihez a fotósnak például olykor hetekig kellett búvárruhában ülni egy tóban.

Legnépszerűbb cikkeink