Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Kiosztották Budapest új díszpolgári címeit

Létrehozva:

A főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott át Karácsony Gergely. 2021. november 17. | Fotó: Merész Márton

A főpolgármester szerint a holnap kulcsa olyanok kezében van, akik ma gyakran ellenszélben alkotnak maradandót.

Karácsony Gergely főpolgármester díszpolgári címeket és elismeréseket adott át a főváros napja alkalmából szerdán, írja az MTI. Díszpolgári címet Adamis Anna dalszövegíró, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus kapott.

Posztumusz díszpolgári címet Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek adományoztak. Emellett a Pro Urbe Budapest díjat Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író-rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint „Beke” Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere vehette át. Az ünnepi ülésen ezen kívül még átadták a Budapest Díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat is.

Mint Karácsony Gergely ünnepi beszédében fogalmazott, Budapest jelenleg hídfőállás egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni. „Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben, és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost”  – tette hozzá.

Karácsony Gergely arról is beszélt a budapesti eseményen, hogy régen falakkal óvták meg a városokat. „Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába” – fogalmazott. A főpolgármester szerint a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Mint mondta, akkor sem adják fel ezeket a célokat, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek.

Mint ígérte, Budapest ebben a helyzetben is előre halad. Karácsony Gergely szerint a haladás letéteményesei közé tartoznak a világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkásemberek is. A főpolgármester azt mondta, a holnap kulcsa olyanok kezében van, akik ma gyakran ellenszélben alkotnak maradandót. A főváros napja alkalmából nekik fejezi ki háláját Budapest, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben  – mondta Karácsony Gergely.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink