Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Apró részletek felnagyítva – az év makrofotói

Létrehozva:

Fotó: Pal Hermansen

Lámpában talált bogártetemek, mikroszkopikus zöld algák, üres kagylóban rejtőzködő polip és egy börzsönyi denevér szőrös lábának fotója is szerepel az év makrofotósa pályázat legjobbjai közt.

Három évvel ezelőtt Tracy és Dan Calder brit fotográfus házaspár hozta létre a makrofotó-pályázatot, hogy arra ösztönözzék profi és amatőr fotóstársaikat, lassítsanak le, kerüljenek mélyebb kapcsolatba az őket körülvevő világgal, majd mutassák meg tágabb közösségüknek, amiket csak az ő érzékeny szemük (és lencséjük) lát. Az idén 55 országból több mint 9000 pályaművet küldtek be a versenyre, a víz alatti fotóktól az épített könyezeten át a táj- és az állatfotókig, ezekből válogatott a szakmai zsűri. A 2500 fontos (egymillió forintos) fődíjat a norvég Pål Hermansennek ítélték, aki a háza oldalára szerelt lámpában csaknem százféle rovar, lepke és bogár tetemét fotózta le. “A lámpa erős fénye hátulról megvilágítja az állatokat, minden ízelt lábuk jól kivehető. Ez gyakori fotós téma, de a megvalósítás annyira lenyűgöző, hogy elismerést érdemel” – mondta róla Tracy Calder a PetaPixel fotós oldalnak.

Tavaly az év ifjú makrofotósa a magyar Koncz-Bisztricz Tamás lett, egy befagyott tócsán álldogáló gömböcugróka képével. Bár az idén is két képét kiemelték, a díjat végül a 16 éves brit Ezra Boulton kapta, aki egy eldobott gumiabroncsból kukucskáló patkányt kapott lencsevégre. “A színvonal az idén hihetetlenül magas volt, a pályázók megint bizonyították, hogy a fotózás segítségével újra felfedezhetjük a világot, és megtalálhatjuk a szépséget olyan dolgokban, amik fölött a szemünk gyakran átsiklik” – véli a verseny alapítója. Számos magyar fotós pályázata közül a legnagyobb elismerést a 19 éves Sztrehárszki Lili kapta, akit tavaly európa legjobb ifjú természetfotósának is választottak. Egy elhagyott börzsönyi bányában fotózta le egy fejjel lefelé lógó kis patkósdenevér lábait, amin – a fotós zseblámpájából érkező ellenfényben – még a finom erek és a vékony szőrszálak is szépen látszanak, ezzel Apró részletek című képe az Állatvilág kategória harmadik helyezettje lett.

Legnépszerűbb cikkeink