Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyolcvanegy versenyszámban indulnak magyarok a paralimpián

Létrehozva:

Tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók a jövő kedden kezdődő tokiói paralimpián, amelyen lesz olyan nap, amikor akár 12 számban is lehet magyar döntős. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint különleges paralimpia lesz a mostani, a legfontosabb, amire oda kellett figyelni, az volt, hogy járványhelyzet miatt hozott speciális szabályokat teljes egészében követni kellett és kell.

Az elnök a bizottság szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az egyéves halasztás és a versenyek hiánya miatt nem tudják, hogy az ellenfelek milyen állapotban vannak. „Remélem, a meglepetések pozitívak lesznek a számunkra” – tette hozzá.

A magyar csapatot 37 sportoló és Ocelka Róbert látássérült kerékpáros kísérője, azaz guide-ja alkotja. A legtöbb – szám szerint – öt versenyben az úszó Konkoly Zsófia és Pap Bianka indul, és az elnök kiemelte, hogy lesznek magyar csapatok is, női tőrben és párbajtőrben, női és férfi asztaliteniszben, illetve úszóváltóban.

Szabó Kristóf csapatvezető Tokióból jelentkezett, és elmondta, hogy éppen most érkezett meg a magyar versenyzők egy csoportja, őket fogadják az olimpiai faluban, az első napok tapasztalatai alapján pedig kijelentette: „nagyon percízen, nagyon jól szervezett paralimpiai környezetbe csöppentünk”.

Kiss Péter Pál világbajnok kajakozó elmondta, hogy nagyon jó felkészülésen van túl, rengeteg munkát tett az edzésekbe és jól sikerültek a világversenyek is: „Külön elvárásaim nincsenek magammal szemben, szeretném élvezni a versenyzést, de ha minden jól sikerül, szeretném, ha minimum egy dobogó összejönne”.

A triatlonista Lévay Petra arról beszélt, hogy egyelőre egészséges izgalomban van, még nem nyomja a paralimpia súlya. „Mindenképp szeretném, ha büszkék lennének rám otthon, mindent meg fogok tenni ezért. Jó formában vagyok mentálisan és fizikálisan is, jók az előérzeteim. Remélem, hogy a nyolcadik-tizedik hely körül tudok majd végezni, ha ennél jobb lesz az eredményem, annak nagyon fogok örülni” – mondta.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy Nego Loic, a MOL Fehérvár FC válogatott labdarúgója pozitív Covid-tesztet produkált egy nappal azután, hogy az egyik versenyző bemutatásában szerepet vállalva részt vett a paralimpiai eskütételen. Kérdésre válaszolva Szabó László elmondta, hogy az egész küldöttség folyamatos teszteléseken esik át, és azóta is mindenkinek negatív lett a tesztje.

A paralimpia kedden kezdődik a megnyitóval, a versenyek szerdától szeptember 4-ig tartanak, a záróünnepségre pedig 5-én kerül sor.

mti/ph

(Kiemelt kép: A tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjai az eskütételi ünnepségen Budapesten, az Eiffel Műhelyházban 2021. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink