Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szobrokkal védett tengerek

Létrehozva:

A világ első víz alatti szoborkiállítását és múzeumát megálmodó Jason deCaires Taylor most épp Ciprus partjainál süllyesztett vízbe 93 szobrot, köztük 13 tonnás szoborfákat, víz alatti varázserdőt berendezve a tengerfenéken.

A 47 éves doveri születésű brit művész megtalálta a módját, hogyan ötvözze a szobrászat, a víz alatti fotózás és a búvárkodás iránti szenvedélyét a tengeri élővilág védelmével. Első víz alatti múzeuma 2006-ban nyílt meg a Karibi-sziget, Grenada partjainál, 850 négyzetméternyi tengerfenéken, 75 szoborral. Noha a National Geographic Társaság a világ 25 csodája közé is beválogatta, a környezetvédők óriási tiltakozó akcióba kezdtek, mivel a szobrokat védett tengeri élőhelyen állította ki.

Pedig a művész kimondottan azzal a céllal készíti környezetbarát, PH-semleges betonból öntött szobrait, hogy mesterséges zátonyként új otthont és a kialakuló új ökoszférával táplálékot nyújtsanak a tengeri élőlényeknek. A washingtoni World Resources Institute jelentése szerint az elmúlt évtizedekben a természetes korallzátonyok 40 százalékát elveszítettük, és 2050-re akár teljesen el is tűnhetnek, ha nem teszünk sürgősen a megóvásukért, és figyelmeztetésüket a művész nagyon is komolyan veszi.

Következő helyszínén, a mexikói Cancun turistaparadicsoma mellett

ötszáz szoborból hozta létre minden idők legnagyobb tengermélyi múzeumát, amit évente 750 ezren keresnek fel.

Egy részét snorkelezve is meg lehet nézni, a 4 méter mélyen lévő szoborcsoportokat – például a szomszédos halászfalu kilencven, életnagyságban megörökített lakosát – már csak búvárfelszerelésben. A szobrász különösen büszke arra, hogy múzeuma már több mint 2000 ifjú korallt nevelget 2009-es megnyitása óta.

The Sculpture Coralarium by Jason deCaires Taylor

Sculpture Coralarium Where Land, Sea and Art collideFairmont Hotel, Sirru Fen Fushi, Maldives The Sculpture Coralarium is situated in the centre of the large…

Különleges műve még a 2018-ban megnyílt, Maldív-szigeteki Sirru Fen Fushi lagúnájában felállított Coralarium, egy fordított állatkert: a halak bámulhatják meg a hatalmas, üreges fémkockában tartózkodó látogatókat, akik a víz alatt, a víz fölött és a víz szintjén elhelyezett szobrokat nézegetik. A Ciprus fővárosa, Ayia Napa mellett 1 millió euróból létrehozott, tengermélyi erdőt és benne játszó gyerekeket is ábrázoló új múzeuma mellett az idén első Földközi-tengeri tárlatát is megnyitotta: a Cannes-i Vízalatti Múzeumban látható hat, egyenként kétméteres, háromdimenziós portréját megint helybéliekről, köztük egy 80 éves halászról és egy 9 éves francia kislányról mintázta.

bálint orsolya

(Kiemelt képünkön: Ayia Napa Underwater Sculpture Museum (MUSAN) / Forrás: EPA/GEORGES NICOLAOU)

Legnépszerűbb cikkeink