Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Strasbourgban indíthatnak eljárást a volt eü-dolgozók

Létrehozva:

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán is indíthatnak eljárást azok, akiknek azért szűnt meg a jogviszonyuk, mert nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. A Magyar Helsinki Bizottság a TASZ-szal közösen próbál segíteni a jogaiktól megfosztott ápolóknak és orvosoknak.

A két civil szervezet közösen készített az érintettek számára alkotmánybírósági beadványt a végkielégítésekre vonatkozó jogsértő szabályozás miatt, ám mint írják, a szervezetek jogi álláspontja szerint a felmondási idővel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól nem várható hatékony jogorvoslat.

„Ennek oka, hogy a jogsértés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértés miatt következett be, aminek megállapítását a magyar jogszabályok szerint nem indítványozhatja a panaszos. Ezért a felmentési időre járó fizetésüktől megfosztott dolgozóknak közvetlenül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulniuk” – magyarázzák.

A szervezetek ehhez is elkészítették a szükséges kitöltési útmutatót. A kérelmet szeptember 1-ig kell kitöltve és aláírva postázni a strasbourgi bíróság számára.

Az egészségügyi dolgozóknak idén március elsejéig kellett aláírniuk az új egészségügyi szolgálati viszonyról szóló szerződést, ezt azonban sokan visszautasították. Az országos kórház-főigazgató közlése szerint a 110 ezer egészségügyi dolgozónak a 3,7 százaléka inkább kilépett az egészségügyből.

A becslések szerint március elsejétől legalább 4000 emberrel kevesebb orvos és ápoló kezdte meg a munkát az egyébként is állandóan munkaerőhiánnyal küzdő állami egészségügyben.

A Magyar Helsinki Bizottság oldalán azt írják, 5500 egészségügyi dolgozó jogviszonya szűnt meg március elsején, mert nem fogadták el az új egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Ők kevesebb végkielégítésben részesültek, a felmentési vagy felmondási időre járó díjazást pedig egyáltalán nem kapták meg.

A szerződéssel kapcsolatos problémák egészen sokrétűek voltak. Hiába kínált például a kormány jelentős béremelést, és jelentette be a hálapénz megszüntetését, alig hagyott időt, hogy a dolgozók megismerhessék a szerződést.

Ahogy a Telex írja, a szerződések fontos pontokat nem tartalmaztak, a kórházi vezetők fontos kérdésekre nem tudtak választ adni, csak az Országos Kórházi Főigazgatóságra tudtak mutogatni, hogy forduljanak hozzájuk.

Sokakat az is felháborított, hogy a koronavírus-járvány közepén ahelyett, hogy megköszönnék a munkájukat, a kormány sietve eléjük tolt egy szerződést, hogy vagy aláírják, vagy kereshetnek új állás után.

telex/aradi péter

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő ápolók egy beteg holmiját viszik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs osztályon 2020. május 4-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink