Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A budapestiek félnek a legjobban a negyedik hullámtól

Létrehozva:

A magyarok fele nem tart a koronavírus-járvány negyedik hullámától, ugyanakkor a társadalom valamivel több mint ötöde egyértelműen fel szeretné venni a harmadik oltást, további 29 százalék pedig még nem tudja, de nem zárja ki a harmadik dózis beadását – derül ki az Idea Intézet friss felméréséből.

A negyedik hullámtól való félelem erősen megosztja a magyar társadalmat a felmérés szerint. A 18 éven felüli kérdezettek 28 százaléka egyáltalán nem tart a járvány negyedik hullámától. A másik oldalon 9 százaléknyi olyan válaszoló található, aki nagyon tart a vírustól.

Legkevésbé a diákok (69 százalék) tartanak a negyedik hullámtól, míg leginkább a nyugdíjasok (61 százalék). Minél magasabb a kérdezett végzettsége, annál inkább fél a koronavírus-járvány kiújulásától. Az alapfokon iskolázottak 54 százaléka egyáltalán vagy inkább nem tart tőle, a diplomások 51 százaléka viszont igen. 

Ami a lakóhelyet illeti, a fővárosiak 51 százaléka inkább tart a járvány negyedik hullámának kitörésétől. Vidéken más a helyzet: megyei jogú városokban élők 54 százaléka nem tart a járványtól. Hasonló a kép a kisebb városokban és a községekben is.

A Fidesz és az ellenzéki szavazók 45, illetve 46 százaléka tart a járvány őszi hullámának kitörésétől, ami gyakorlatilag azonos arányt jelent. Ugyanakkor az ellenzékiek még a kormánypártiakhoz képest is bizakodóbbak: 28 százalékuk egyáltalán nem tart ettől.

Az Idea Intézet adatai szerint a magyar felnőtt népesség 22 százaléka kívánja biztosan magkapni a harmadik oltást, 29 százalék még nem tudja, de inkább hajlik rá, 14 százalék jelenleg inkább arra hajlik, hogy nem veszi fel azt, 31 százalék pedig határozottan jelzi, hogy nem kíván élni a harmadik oltás lehetőségével. Az alapfokú végzettségűek a legelutasítóbbak a harmadik vakcinával szemben: 41 százalékuk jelezte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, 

Az iskolai végzettség emelkedésével csökken az elutasítók és ezzel párhuzamosan emelkedik az oltást inkább felvenni kívánók aránya. A diplomások egynegyede kíván élni a lehetősséggel, további mintegy harmaduk fontolgatja azt. 

A harmadik vakcinát a fővárosiak 26 százaléka adatná be magának biztosan, a községben lakóknak csak a 18 százaléka igényelné egyértelműen. E téren határozott politikai törésvonal látszik. A Fidesz–KDNP szavazóinak 35 százaléka ugyanis egyértelműen élni kíván a következő oltási lehetőséggel, szemben az ellenzékiek 18 százalékával – írták.

napi.hu/ph

(Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő utasok a Wesselényi utca villamosmegállóban 2020. április 27-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink