Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Augusztus 20-án operettel, csárdafesztivállal és Szikorával ünnepel Budapest

Létrehozva:

Nagyszabású Szent István-napi rendezvénysorozattal készülnek idén az augusztus 20-i hosszú hétvégére. A hagyományos ünnepi programok mellett komoly- és könnyűzenei koncertek, fesztiválok, történelmi bemutatók, látványos felvonulás, kiállítások, sportesemények, művészeti programok, valamint gasztronómiai élmények is várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig.

Az eseménysorozat augusztus 19-én 16 órakor kezdődik a Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és Foodtruck Show-val és az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal. A Szabadság térre és a környező utcákba beköltözik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, három nap alatt 12 programhelyszínen 14 ország zenészei 151 koncertet adnak. A Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség.

Augusztus 20-án a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon lesz a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal. A Kapisztrán téren honvédségi programokkal katonazenekarral örvendeztetik meg a publikumot.

Retro a hegyen 

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében komolyzenei koncerteket kínál a Panorama Classical elnevezésű helyszín. A budai programok között lesz a Retro Tabán, ahol koncertet ad a Ladánybene 27, a TNT, Szikora Róbert és az R-Go, a Back II Black, Hevesi Tamás, az Emelet, Török Ádám és a Mini, a Mobilmánia, a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Hooligans és a Skorpió.

Hagyományteremtő céllal az Andrássy úton idén felvonulást is rendeznek, amelyen számos magyar kiválóság, valamint a keresztény és a katolikus vallás emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek guruló installációkon. 

Az idén is megrendezik a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazár előtti területen, ahol a látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sporthősök a téren

Az Alkotmány utcában látható a Városok sétánya című kiállítás, amely bemutatja az ország kulturális gazdagságát, sokszínűségét. A Kossuth téren állítják ki a rekonstruált Aranyvonatot, amelynek eredetije 1938-ban készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot.

A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be, továbbá sporttörténeti kiállítás is nyílik a nemzet olimpikonjainak fotóiból és relikviáiból.

A Pesti Vigadó előtt a Budapesti Operettszínház művészei várják a közönséget. A hétvégén a Vörösmarty tér a Csárdafesztiválnak ad helyet, ahol gasztronómiai kínálattal, zenés-táncos hagyományőrző fesztivállal fogadják  a látogatókat.

Gyerekek a fűben

A hétvégén rendezik meg a Road Movie Live koncertsorozatot a Műegyetem rakparton. A fellépők között lesz a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a Road, a Tankcsapda, Demjén Ferenc, a Kelemen Kabátban, a Margaret Island, Horváth Tamás, a Halott Pénz és Ákos.

A Bálnában a Magyar Divat & Design Ügynökség programján magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek mutatkoznak be, a standokon a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel szembesülhetnek az egybegyűltek. A Nehru part színpadain kortárs előadóművészek zenés felolvasásokat tartanak, ugyanott magyar filmeket vetítenek három estén át.

A Magyar Ízek Utcája rendezvény az I. kerületi Lánchíd utcában 2017. augusztus 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A városligeti Vajdahunyad előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

Jótanácsok gazdiknak a tűzijáték idejére

A petárdák robbanásától az állatok sokkot kaphatnak, emiatt pedig elszökhetnek. Az ijedt kutya, macska félelemből is támadhat és haraphat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt javasolja, hogy a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtompított helyet kis kedvenceik számára – az ilyen és ehhez hasonló megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Íme, négy jó tanács az egyesülettől a tűzijáték idejére:

  • az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, mert a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,
  • a házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,
  • a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,
  • ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

mti/ph

(Kiemelt kép: Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija a Vasúttörténeti Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén. Forrás: MTI/Lakatos Péter)

Legnépszerűbb cikkeink