Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Hiszti vagy nem hiszti?

Létrehozva:

Az utóbbi időben több cikk is született arról a sajtóban, hogy fokozatosan romlik a főváros, különösen az Örs vezér terének a közbiztonsága. A Városháza megkeresésünkre azt írta, jelenleg semmilyen objektív mérőszám vagy megfigyelés nem igazolja, hogy rosszabb állapotban lennének a közterek, mint néhány évvel ezelőtt.

Az egyik kormánypárti lap állítása szerint például leleplezett egy szervezett kolduscsapatot, akik folyamatosan zaklatják a téren átkelőket. A lap megjegyzi, hogy hasonló állapotok uralkodnak a Bosnyák téren, a Stadionoknál és a vasútállomás környékén is.

Az ügyben néhány napja megszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is.

„A fideszes újságok szerint én vagyok a felelős, amiért nincs rend és biztonság az országban. Mit gondoltok, szóljunk nekik, hogy a rendfenntartás a Belügyminisztérium alá tartozó rendőrség feladata, és azzal, hogy a közbiztonságot kritizálják, azzal egyben az Orbán-kormányt kritizálják?” – írta egy posztban Karácsony.

A közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Városházát és a rendőrséget is. A Főpolgármesteri Hivatal néhány órán belül elküldte a válaszokat, a rendőrség pedig néhány nap türelmet kért.

Járőrök és kamerák

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Indexnek egyébként néhány napja azt írta, hogy ők folyamatosan elemzik az egyes területek-közbiztonsági helyzetét, és odafigyelnek a lakosságtól érkező jelzésekre is, igyekeznek rugalmasan módosítani a szolgálatvezetést.

A police.hu-n pedig arról számoltak be, hogy az Örs vezér terének közbiztonsága fölött például szinkronban négy szervezeti egység őrködik, ennek köszönhetően állandó a rendőri jelenlét, amit kiegészít a térfigyelő kamera-hálózat is.

A Városháza megkeresésünkre azt írta, jelenleg semmilyen objektív mérőszám vagy megfigyelés nem igazolja, hogy rosszabb állapotban lennének a közterek, mint néhány évvel ezelőtt.

„Ha valahol konkrét probléma merül fel lakossági bejelentés nyomán, azt minden esetben kivizsgáljuk, és megpróbálunk tenni ellene. A közbiztonság fenntartása Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata, múlt héten a főpolgármester levélben kérte Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy az Örs vezér téren biztosítson fokozott rendőri jelenlétet.”

A rendőri jelenlét nem elég

Kérdésünkre, hogy hosszabb távon tudnak-e tenni valamit a város egyes részeinek gettósodása ellen, azt írták, hogy az állandó rendőri jelenlét mellett fontos lenne segítséget adni azoknak, akik nehéz helyzetbe jutottak.

„Erre jelenleg anyagi okok miatt sincs mozgástere az önkormányzatnak: a fővárosi önkormányzat működési költségvetése a központi kormányzattal ellentétben nem lehet mínuszos, ezért ahol csak lehet, meg kell fognunk a pénzt” – fogalmaztak a Városháza munkatársai.

Arra a kérdésünkre, hogy Karácsony Gergely 2019-es megválasztása óta javult-e vagy romlott-e a közbiztonság, azt válaszolták, hogy a BRFK tud pontos adatokkal szolgálni. Mint fentebb írtuk, megkerestük a rendőrséget is, akik azonnal jelezték, hogy készségesen segítenek, de több időre van szükségük. Amint megkaptuk a válaszukat, újabb cikkben számolunk be.

aradi péter

 

(Kiemelt képünkön a 62A villamos hajnali indulása az Örs vezér teréről. Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Legnépszerűbb cikkeink