Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Nekünk Európában a helyünk!” – politikusok gondolatai augusztus 20-a alkalmából

Létrehozva:

Áder János érkezik ünnepi beszédére | Fotó: Adrián Zoltán

Áder János, Karácsony Gergely és Dobrev Klára beszédeit szemléztük.

A járvány idején a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét – mondta Áder János augusztus 20-án. Az ellenzék vezetői, Karácsony Gergely és Dobrev Klára az ünnepen arra figyelmeztetett: Magyarországnak nincs választása, Európában kell maradnia.

A kimagasló teljesítmények mutatták meg, hogy az ember legszebb nemes vállalásai, témájuktól, szakterületüktől függetlenül, a küzdelmes koroknak is értelmet adnak. Hogy a helytállás módjai sokfélék – hangsúlyozta ünnepi beszédében a köztársasági elnök. Áder János Selye János kutató 85 évvel ezelőtti mondatát is idézte: az életben maradás két lehetséges útja a harc és az alkalmazkodás.

 

Bátrak és bölcsek az új Kossuth-díjasok

„Minden történelmi korban az emberi mivoltunkhoz tartozó feladat, egyénnek és közösségnek egyaránt: harcolni értékeinkért, szabadságunkért, nemzeti hagyományaink megőrzéséért, alkalmazkodni a társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokhoz, harmóniában élni a teremtett világgal” – folytatta az államfő. Mint mondta, az ünnepélyes díjátadón a köszönet mellett hálát kell mondani többek között a töretlenül végzett kutatásokért, a felfoghatatlan gyorsasággal kifejlesztett vakcinákért és az azokat beadó kezekért, a karanténkoncertekért, a letölthető színházi előadásokért.

„Rendkívül sokfélék, akik a nemzet megbecsülését jelképező díjakat átveszik, de abban mindenképpen hasonlítanak egymásra, hogy »elég bátrak, bölcsek, elszántak, erősek és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek«” – tette hozzá Áder.

 

Karácsony Gergely: Új államalapítás kell

„Szent István öröksége lehetővé tette, hogy most magyarul mondhatjuk ki, ami a szívünket nyomja. Hogy új államalapításra, az állam újraalapítására van szükség” – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az államalapítás ünnepének alkalmából közösségi oldalán. „A magyar állam működésének célja és értelme nem lehet más, mint egy emberségesebb és méltányosabb ország megteremtése, ami csakis bennünk kezdődhet. Az erőszakos kevesek uralma kettészakította Magyarországot, holott az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre.”

Hozzátette: a mai állam „megoldások helyett bűnbakokat gyárt és mindig uszít valaki ellen, hergeli az ország egyik felét a másikkal szemben. A mai mérgező állam helyébe kell az új államalapítás, amely megadja minden polgárának a jogbiztonságot, a közbiztonságot és az emberhez méltó élet lehetőségét is”.

„Amit harminc éve magától értetődőnek tartunk és ünneplünk augusztus 20-án, az európai Magyarországot, az most veszélybe került, a Huxitot kicsinyes hatalmi szándék és mohó gazdasági érdek táplálja. Európán kívül csak egy szegényebb, kilátástalanabb, kiszolgáltatottabb élet van, amelyet senki nem kívánhat a gyerekeinek. Tegyük világossá: Magyarországnak Európában a helye, és Magyarország Európában is fog maradni. Nem az országnak kell távoznia Európából, hanem az országot Európából kivezetni akaró hatalomnak kell távoznia” – fogalmazott Karácsony.

 

Dobrev Klára: A siker záloga a Nyugat

Hasonló tónusban üzent Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje is. „Augusztus 20-án a legnagyobb magyar államférfira emlékezünk. Arra a Szent Istvánra, aki világosan tudta, hogy a magyar nemzet sikerének záloga a Nyugathoz tartozásban van” – írta augusztus 20-ai bejegyzésében. „Ezekben a napokban nem könnyű ünnepelni, mert Magyarország vezetői Szent István intelmeivel szemben vezetik az országot. A kormánypárt szócsövei naponként eresztik a levegőbe bűnös és ostoba gondolataikat arról, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból. Szent Istvánnak keményen, néha véres eszközökkel kellett legyőznie azokat, akik vele szemben a magyarság veszte mellett politizáltak. A mai utódoknak elegendő, ha a szavazófülkében védik meg Magyarország jövőjét, az Európai Uniós tagságát. Orbánt követjük-e a senki földjére, vagy Szent Istvánt Európa közepe felé? Orbán vagy Európa? Ez a kérdés, válasszatok!” – tette hozzá Dobrev Klára.

Legnépszerűbb cikkeink