Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Utolsó rohamra készülnek a tálibok

Létrehozva:

Fotó: Stringer / Sputnik / Sputnik / AFP

Az országot elfoglaló tálibok a Pandzsír-völgyben fekvő utolsó szabad tartomány elfoglalására készülnek.

A nyugati országok nem hajlandók minden menekültet befogadni, az országban tartózkodó külföldi polgárok hazajutása egyre inkább kétséges. Az amerikai erők által kontrollált kabuli repülőtéren változatlanul hatalmas a káosz.

A hétvége első napján, szombaton Kabulba érkezett Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második számú vezetője, hogy a mozgalom más tagjaival és politikai vezetőkkel tárgyaljon az új afgán kormány létrehozásáról. „Kabulban lesz, hogy találkozzon a dzsihadista vezetőkkel és politikusokkal egy inkluzív kormány létrehozása érdekében” – mondta a francia hírügynökségnek egy magas rangú tálib tisztviselő.

Az elmúlt hét történései után a kabuli repülőtér maradt az egyetlen hely, amelyet külföldi katonák ellenőriznek. Az a sok ezer afgán, aki valamilyen módon a külföldi erőknek dolgozott az elmúlt húsz évben, vagy az emberi jogok érvényesítéséért tevékenykedett, most az életét félti és kétségbeesetten próbál bejutni vagy a családját bejuttatni a kabuli repülőtérre. A reptér kapuit amerikai katonák ellenőrzik, és a kapukat rendszertelenül és rövid időközökre nyitják csak meg.

Bár az Egyesült Államok vezette kimenekítés felgyorsult a hét végén, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult, még mindig több ezer ember próbált kétségbeesetten bejutni a kabuli nemzetközi repülőtér területére, hogy elmeneküljön az országból. Joe Biden szerint ugyanakkor sikerült az amerikai haderőnek javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez és szélesíteni a légikikötő körüli biztonsági övezetet. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll a támadások veszélye az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet részéről.

A tálib mozgalom fogadkozott, hogy nem fog bosszú hadjáratot indítani azok ellen, akik az elmúlt években valamilyen módon segítették a külföldi erőket. Egy ENSZ-jelentés szerint viszont vidéken már meg is kezdték a hajtóvadászatot a nyugati kormányok segítői után.

Eközben a nemzetközi politikai színtéren nincs egyetértés a menekültválsággal kapcsolatban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke befogadásra sürgette a nemzetközi közösséget. Von der Leyen Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Pedro Sánchez spanyol kormányfővel tett látogatást a szombaton Madrid közelében, a dél-ázsiai országból evakuált emberek számára létrehozott fogadóközpontban.

„A kiszolgáltatott emberek áttelepítése a legnagyobb fontossággal bír. Ez erkölcsi kötelességünk” – hangoztatta az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen azt is megerősítette hogy az EU operatív egyeztetéseket folytat a tálibokkal, de ez nem jelenti az elismerésüket.

Mindeközben Sebastian Kurz osztrák konzervatív kancellár ellenzi, hogy több Afganisztánból menekülő embert fogadjanak be országába most, hogy a közép-ázsiai országban a radikális tálibok átvették a hatalmat. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig bejelentette, hogy Törökország sem tud megbirkózni egy Afganisztánból kiinduló újabb menekülthullámmal.

A háború sújtotta országban az egyetlen szabad tartomány a Pandzsír-völgyben található. A térségben összesereglettek az ország különböző pontjairól a kormányhadsereg megmaradt katonái és kommandósai, illetve helyi milíciák fegyveresei is ott vannak. A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálib ellenes küzdelem vezéralakjának a fia. A tálibok négy órát adtak a pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de Maszúd ezt elutasította.

Ami minket közvetlenül illet: vasárnap éjjel 23 órakor 170 utassal a fedélzetén megérkezett Budapestre, a Liszt Ferenc Repülőtérre a WizzAir repülőgépe, amely az üzbegisztáni Bukharából indult. Ez az első magyar utasszállító, amely részt vesz az afganisztáni mentőakcióban, közölte Radó András, a cég sajtófőnöke a Spirit Fm-en. 

Az atv.hu beszámolója szerint a szóvivő elmondta, hogy többségében amerikai és afgán állampolgárok érkeztek most Magyarországra, azt még nem tudni, hogy további gépek részt vesznek-e majd a mentésben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink