Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hatalmas hacacáré lesz

Létrehozva:

Hagyományteremtő szándékkal többnapos programsorozattal ünnepelik az idén az államalapítás ünnepét  augusztus 20-án – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. A légiparádé is pazar lesz – ezt pedig a Honvédség főparancsnoka ígérte.

Guller Zoltán kiiemelte: az eseménysorozat fő attrakciója a minden eddiginél látványosabb és nagyobb fény- és tűzijáték lesz, 40 ezer rakétával. A hivatalos programok mellett augusztus 19-22. között 17 további szórakoztató, kulturális, zenei és családi program lesz Budapesten, valamint több fesztivál.

A veszprémi Utcazene fesztivál már augusztus 19-én a Szabadság térre költözik, ahol kora délutántól változatos koncertek lesznek, ugyancsak 19-én kezdődik az Erzsébet téren a Szabad rét fesztivál, a Vigadó előtt pedig operettekkel várják a vendégeket. A Vörösmarty téren Csárdafesztivál lesz a magyar konyha legjavával és népzenével, a Március 15. téren a magyar sporthősöket ünnepelik. Az idén először, augusztus 20-án felvonulást rendeznek az Andrássy úton, amelyen a magyar történelem kiemelkedő személyiségeit, művészeit – közöttük Szent Istvánt – mutatják be.

A gyerekeknek a Vajdahunyad várában lesznek programok. A Bálna környékén ismert tervezők, iparművészek mutatkoznak be, a Filózófusok kertje pedig a komolyzenei koncerteknek ad majd otthont, a budai Várban hagyományosan a Mesterségek Ünnepét rendezik– sorolta Guller Zoltán.

A Magyar Honvédség meglepetéssel készül augusztus 20-ai budapesti légi parádéra – csigázta fel az érdeklődést a Magyar Honvédség parancsnoka. Olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek – kecsegtetett Ruszin-Szendi Romulusz.

Az attrakció augusztus 20-án 9 órakor kezdődik a Duna felett A háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát. Látni lehet majd a honvédség új kiképző gépeit, amelyek elengedhetetlenek a magyar nemzeti pilótaképzéshez. Ott lesz továbbá a Magyar Honvédség helikoptereinek minden típusa, köztük a H145M-es és a Mi-17-es helikopterek is. Az új utasszállító gépek – a Falcon és az A319-es Airbus – is bemutatkoznak, és a levegőben lesznek a Gripenek is.

mti/ph

(Kiemelt kép: ARADI ZOLTÁN)

Legnépszerűbb cikkeink