Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Rajzfilmen repül a nehéz kő

Létrehozva:

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit.

Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőségének főszerkesztője a Lakitelek Népfőiskolán tett bejelentés során elmondta: a közmédia alapvető missziója, hogy a kultúrát, az irodalmat közvetítse, és nagy büszkeség számára, hogy ez a sorozat a Duna Televízió képernyőjére kerül, hiszen az adaptáció hidat képez a nemzedékek között és generációkat köt össze.

A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap estén nézheti majd a Duna Televízióra kapcsolva: első alkalommal három, majd öt héten át két-két rész lesz látható.

A kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, Mikulás Ferenc szerint nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat a májusban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében.

Mikulás emlékeztetett, hogy a film az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll, és különlegessége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel.

Az igazgató úgy vélte, Jankovics Marcell arra törekedett, hogy mindenki által fogyasztható legyen a sorozat, ezért karakteranimációval készült, vagyis a valósághoz közel állóak a figurák, a hátterek és a helyszínek, illetve a cselekmények és a mozgás is. A sorozatban Petőfi Sándor skicces rajza alapján megformálva felbukkan Arany János alakja is.

A KAFF célja a kezdetektől az volt, hogy Arany János elbeszélő költeményéből a televíziós sorozat mellett egész estés film is szülessen. A tervek szerint a Toldi moziváltozata a májusban elhunyt Jankovics Marcell születésnapjára, 2022 októberére készül el.

A Toldi animációs filmsorozat előhangja és az első két, tízperces rész szeptember 19-én, vasárnap 19 óra 40 perctől lesz látható a Duna Televízióban..

mti/ph

(Kiemelt kép: UJVÁRI SÁNDOR – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink