Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„A magyar nép zivataros századaiból”

Létrehozva:

Érdeklődők az Ars et virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című, a zágrábi Galerija Klovicevi dvorival közös kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. december 9-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évforduló alkalmával minden évben megemlékezést tartanak országszerte, amelyekben nagy figyelmet fordítanak az évezredes hagyományainkra és szokásainkra a művészet minden ágában.

Nemcsak itthon, hanem magyarság szerte, a világ minden táján tartanak könyvbemutatókat, koncerteket, színházi előadásokat, vagy koncerteket. Különösen fontos nap ez a határ mentén élő magyarok számára.

A napról való megemlékezés Fasang Árpád zongoraművész ötlete volt: „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”. Idén 2022. január 18–23. között szerveznek programokat budapest minden kerületében kulturális intézmények, művelődési házak és közösségi terek. A Magyar Nemzeti Múzeum tematikus tárlatvezetésekkel ünnepel: az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban a látogatók megtudhatják, hogy milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál, vagy épp részt vehetnek egy évszázadot átívelő időutazáson is a reformkortól az I. világháború kitöréséig. Ezen a napon adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is. Többek között a Márai Sándor-díjat, a közművelődési szakmai díjakat – a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat, a Közművelődési Minőség Díjat és a Minősített Közművelődési Intézmény címet, a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, a Kölcsey-emlékplakettet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Kultúra Lovagja címét, Kolozsvárott pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink