Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Búcsúbond

Létrehozva:

Mióta Daniel Craig bejelentette, kiszáll, tudtuk, hogy eljön a pillanat, mikor elegáns búcsút vesz a legendás szereptől, de ilyen pazar fináléról nem is álmodhattunk. A Nincs idő meghalni ügyes tesztvetítés volt: megmutatták az utódot, és ha a közönség szereti, nem kell több casting.

A film méltón ünnepli a félévszázados franchise-t, minden benne van, amit egy Bond-filmtől várunk: az ikonikus főcím (Billie Eilish libabőröztetően fincsi dala, pisztolyos-kaleidoszkopikus animációval), földön, vízen és levegőben látványos akció, elvetemült gonosz, gyönyörű partnernők, elegáns autók, estélyik és szmokingok, egzotikus tájak Jamaikától a norvég fjordokig, észbontó kémkütyük, kifinomult humor, és persze a Vodka Martini, rázva, nem keverve. Egyszerre tiszteleg a flemingi hagyaték és számos utalással a korábbi Bondok előtt. Országimázs-filmnek is elmenne a britek számára, bár miközben benzinért állnak sorba a kutakon, őket biztos hidegen hagyja, hogy honfitársuk, a brit hírszerzés dívája milyen Aston Martinokkal száguldozik. 

Sok mindennek nevezték Craiget, bokszolóarcú, denevérfülű Bondtól szentimentális, avagy felvilágosult Bondig, de azt nem vehetik el tőle, hogy olyan közönséget tudott megszólítani, akiket elődei nem: a fiatalokat és a nőket. Menővé, szerethetővé, emberivé tette a karaktert, a 007-es többé nem gyilkolórobot, aki naponta más nőt szorít a falhoz, ami most annak is köszönhető, hogy az íróstábba felvették a zseniális komikát, Phoebe Waller-Bridge-t. Nem csak javult a nemek aránya, a női karakterek is szintet léptek, például van foglalkozásuk, amiben lenyűgözően profik. Bond kedvese, Léa Seydoux pszichiáter, Ana de Armas pedig fedett ügynökként szexin szétrúgja a Spectre seggét a kubai jelenetben. A színesbőrűek is reprezentáltak, csak az egyetlen ázsiai a rendező, a pompás munkát végző Cary Fukunaga. A lehetséges utódról annyit elárulhatunk, kellemesen csipkelődő rivalizálás után vállvetve küzdenek Bonddal a főgonosz ellen, akit az Oscar-díjas Rami Malek olyan visszataszítóan jól játszik, hogy a Spectre feje (a visszatérő Christoph Waltz) szobacica hozzá képest. Utólag érthető, miért húzódott a premier (csak részben a bezárt mozik miatt), mert az emberiséget leigázni készülő tömegpusztító fegyver egy átalakított vírus, ami kikerül egy laborból… Miközben megint megmenti a világot, Daniel Craig meghatóan búcsúzik a szerepétől, egy észbontóan sűrű, lehengerlően szórakoztató, közelhárom órás (fele ennyinek se tűnik), grandiózus filmben.

bálint orsolya

(Kiemelt kép: NICOLA DOVE – DANJAQ-MGM VIA AFP)

Legnépszerűbb cikkeink