Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az oroszok blokkolnák a YouTube-ot

Létrehozva:

Kilátásba helyezte a YouTube oroszországi blokkolását szerdán az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet, vagyis a Roszkomnadzor, válaszul arra, hogy az amerikai videomegosztó szolgáltató eltávolította az orosz állami RT médiavállalat két német csatornáját.

A Roszkomnadzor sürgette a Google-t, hogy a YouTube-ot működtető leányvállalata „a lehető legrövidebb határidővel” vonja vissza az RT DE és a Der Fehlende Part csatornára vonatkozó összes korlátozást. Az orosz hatóság szerint az IT-szolgáltató megsértette az információ szabad áramlásának és az információhoz való akadálytalan hozzáférésnek a legfontosabb elveit, és az intézkedést az orosz média cenzúrázásának minősítette.

A Roszkomnadzor kilátásba helyezte a YouTube oroszországi hozzáférhetőségének teljes vagy részleges korlátozását. A YouTube korábban is többször korlátozta az RT hivatalos profiljait és anyagait – indokoltak.

Margarita Szimonyjan, a több nyugati kormány által propagandagépezetnek minősített RT főszerkesztője azt állítja, hogy a német állam „médiaháborút” hirdetett az RT ellen, és felszólította az orosz kormányt, hogy „önbecsülésből’” tiltsa be Oroszországban az olyan német médiumokat, mint a Deutsche Welle (DW), az ARD és a ZDF.

Az orosz külügyminisztérium közleményében szintén „Oroszország ellen kirobbantott információháborúnak” minősítette az RT-csatornák letiltását, és a német média ellen meghozandó szimmetrikus megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. A tárca közölte, hogy utasította az illetékes hatóságokat, hogy készítsék elő ezeket a lépéseket.

A Google sajtószolgálata indoklásában azt írta, hogy az RT megszegte a felhasználási feltételeket, és az RT DE korábban figyelmeztetést kapott, hogy olyan tartalmat töltött fel, amely megsértette a YouTube-nak az új koronavírusos fertőzéssel kapcsolatos valótlan információ közlésére vonatkozó szabályokat. A cég tegnap bejelentette azt is, hogy minden olyan tartalom tiltott lesz a videómegosztón, ami a WHO vagy helyi hatóságok által regisztrált oltásokhoz kapcsolódik.   

mti/ph   

(Kiemelt kép: LIONEL BONAVENTURE – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink