Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hazatért az utolsó váltás Afganisztánból

Létrehozva:

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el.

Az afganisztáni szerepvállalás befejeztével kedd este megérkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra az utolsó váltás kilenc katonája.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót átvéve azt mondta: a lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve a közös biztonság érdekében 18 éven keresztül tettek.

A vezérőrnagy a katonák földet érésekor azt kérte, hogy a több ezer magyar katona mellett, akik sikeresen hajtották végre küldetésüket és hazatérhettek a családjukhoz, emlékezzenek meg közösen arról a hét bajtársukról, akik az életüket adták Afganisztánban a magyar emberek és a világ biztonságáért.

A parancsnok a közmédiának elmondta: az elmúlt 18 év legfontosabb tapasztalata Magyarországnak, a NATO tagállamainak és az egész világnak az, hogy „a magyar katona mindig megállja a helyét, lehet rá számítani, és minden körülmények között végrehajtja feladatát”.

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a könnyűlövész-századtól és a helikopterkiképzőktől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták – sorolta.

Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta, az afganisztáni küldetésben részt vevő több ezer magyar katona óriási tapasztalatot szerzett, hiszen szinte minden szakterület kipróbálhatta magát éles körülmények között, amit beépítenek a mindennapi képzésbe, és ez még inkább hozzájárul a magyar emberek védelméhez, biztonságuk szavatolásához.

Az Afganisztánból érkező repülőgépet Magyarország légterébe érve két Gripen vadászgép kísérte a kecskeméti repülőbázisra.

A NATO 20 éve van jelen Afganisztánban, ahol április végén 36 tagország 9600 katonája állomásozott. Az észak-atlanti katonai szövetség hat éve indult Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű második missziója tanácsokkal, képzéssel segítette az afganisztáni biztonsági erőket.

A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink